POVRATAK KORJENIMA – MALI SVINJOGOJCI

Tekst: Strahimir Kapetanović

Foto: Udruga Mangulica

Kako očuvati tradiciju i kako promovirati suživot s prirodom? Nije to naprosto idealizacija seoskog života, to mora biti odgovoran i održiv suživot s prirodom! Jedan dobar primjer smo nedavno pronašli u Suhopolju nedaleko Virovitice. Tamo je, naime, 23. travnja 2023. u okviru projekta “Živi kvalitetno, živi na ruralnom području” udruga uzgajivača svinja pasmine “Mangulica” organizirala edukativno-zabavnu radionicu “Mali svinjogojci” na farmi svinja u Pčeliću, uz potporu Ministarstva poljoprivrede. Pa o čemu je riječ, i što je u tome posebno?

Radionicu je organiziralo obiteljsko gazdinstvo, OPG Biščan za najmlađe, u suradnji s udrugom KREDA (KReativa, EDukativa, Aktiva) iz Suhopolja. Dolazak sudionika do uzgajališta bio je – biciklima, što je odavno Slavonska tradicija! Obitelj Biščan, domačini radionice uzgajaju u nas rijetku pasminu svinja mangulicu, koju krasi gusto krzno (slika: mlade mangulice su vrlo zahvalne životinje, a njima se bave i najmlađi članovi OPG-a)!  Mali sudionici radionice, u dobi od 3 do 15 godina dobili su Svjedodžbe o sudjelovanju, a za svaku pohvalu bio je njihov angažman u kosidbi trave i hranjenju njihovih gica.

Mangulice su po mnogo čemu izuzetne, nisu zahtjevne za uzgoj jer vole boravak na otvorenom, obožavaju koprivu, i ne narastu više od 180 kg. Uzgoj mangulica bio je razlog okupljanja u OPG Biščan, a mali i veliki sudionici su učili o ovoj rijetkoj pasmini, njenom uzgoju, ali i degustirali njihovu mast i domaće proizvode od nje. Mast mangulice je po svemu posebna, a djeca su uživala u domaćem kruhu s mašću koju su šećerili umjesto solili, što je u Slavoniji bila (danas skoro posve zaboravljena) tradicija.

I o domaćinima se ima što za reći. Doselili su se na obiteljsko imanje iz Zagreba i pokrenuli uzgoj mangulica. Prihvatili su novi način života i zdrav odgoj djece, kako svoje, tako i djece kojoj je otac Tomislav, predsjednik udruge uzgajivača mangulice, i učitelj u osnovnoj školi. Svaka čast!

Više o Udruzi uzgajivača mangulice možete naći na njihovoj internetskoj stranici:  https://udruga-mangulica.hr/ i facebooku.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon