POVODOM SVETE LUCIJE ODRŽAN KONCERT UČENIKA ŠIBENSKE GLAZBENE ŠKOLE

Tekst: Lj. Z.

Foto: MGŠ

Na spomendan svete Lucije učenici klavira i pjevačkog odjela Glazbene Škole Ivana Lukačića održali su koncert ‘Svetoj Luciji na dar’ u  srijedu, 13. prosinca 2023. godine u Muzeju grada Šibenika. Skladbe su izvodili učenici pjevačkog odjela Bepo Juričev Sudac, Lucija Orlović, Luka Vučenović, Mihaela Juranić, Leona Josipović, Paula Pirjak, Jakob LinusScheel, Lucija Zmijanović, Janja Aja Avdagić iTara Šolić u klasi prof. Ane Grubić Miškić, uz klavirsku pratnju prof. Kristine Pešić i prof. Jelene Barbače, te učenici klavirskog odjela Marta Duić, Pia Vidović, Cvita Perkov, Šimun Peran, Iva Županović, Matej Kardum, Lorena Margan u klasi prof. Kristine Pešić.

O životu svetice posvećenom Bogu govorili su učenici Antonia Lilić i Jakov Zmijanović.

Ime Lucija latinskog je porijekla, izvedeno od latinske riječi ‘lux’ što znači svjetlost. Sveta Lucija od Sirakuze kršćanska je mučenica koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Zaštitnica je mučenika, slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Život Svete Lucije isprepleten je mnogim legendama i ne možemo sa sigurnošću procijeniti što je od toga povijesno istinito. Unatoč tome štuje se diljem svijeta, pa je tako riječ o svetici vrlo omiljenoj i hrvatskome puku, gdje se od milja naziva svetom Lucom, a na njen spomendan sije se božićna pšenica. Pripisivali su joj posebnu moć – sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu – svjetlost, da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi.

Na kraju citiraju riječi koje se pripisuju svetoj Luciji… ‘Uostalom, kada nam na putu treba svjetlost, svjetiljku nosimo pred sobom, a ne za leđima. Tako i naša dobra djela trebaju svijetliti pred nama’…. i dodaju ‘večeras će naša glazba biti naše dobro djelo, kao Božićni dar Svetoj Luciji’.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon