POVIJESNI IZLET “ŽITNOM LAĐOM” PO RIJECI KUPI

Tekst: M. Š.

Foto: Grad Karlovac

U toplim ljetnim danima Karlovac osim kupanja na svoje poznate četri rijeke nudi i bezbroj mogućih izleta u lokalnoj sredini. Jedan od njih je i izlet brodom po rijeci Kupi, tradicijskom žitnom lađom „Zora“, autentičnim drvenim brodom kakav je u 18. stoljeću plovio rijekom Kupom.

90 minuta plovidbe jedinstvenom europskom atrakcijom dočarat će doživljaj prošlih vremena kada se žito prevozilo lađama, rijekama Kupom i Savom. Na taj se način povezivao grad Karlovac s ostatkom Hrvatske te dalekim Temišvarom i Dunavom. Ovaj “tumbas” jedna je od tri tipa lađi kakve je imao karlovački lađarski ceh, najbogatiji ceh obrtničkog Karlovca iz doba Ilirskog preporoda. Pristanište “Zore” danas se nalazi u mjestu Brođani na rijeci Kupi udaljenom 15-tak kilometara nizvodno od grada Karlovca.

Tijekom plovidbe, lađari će upoznat posjetitelje s poviješću lađe i Pokuplja, potopljenim riječnim brodovima i karlovačkim sirenama te s bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta. Tijekom plovidbe vide se ostaci starog željezničkog mosta te Pavlinski samostan i Crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom.  Putovanje izletnika prate susreti s mnogobrojnim vrstama iz biljnog i životinjskog svijeta rijeke Kupe uz zvuke brodskog zvona u trenucima kada se na riječnom putu prepriječi neki usamljeni ribolovac u svom drvenom čamcu.

Izleti Kupom se organiziraju vikendom – svaku subotu i nedjelju s polaskom u 11 sati, a za grupe mogući su termini polaska prema dogovoru svakim danom. Žitna lađa “Zora” posjeduje 48 natkrivenih sjedećih mjesta na klupama sa stolovima uz mogućnost ukrcaja ukupno 60 putnika. Brod ima 25 metara duljine i 4 metra širine.

Podsjetimo, Karlovac je povijesni lađarski grad,  gdje još uvijek kuće uz Kupu imaju prilaze do pristaništa, drveni čamci na rijekama su uobičajeno prijevozno sredstvo, veslanje se uči od najmanjih nogu a brodogradnja je u povijesti bila uobičajena djelatnost.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon