POTRESI U HRVATSKOJ UBRZALI OTKRIVANJE SPOMENIKA GEOFIZIČARU MOHOROVIČIĆU

Tekst: M. U.

Foto: DHMZ

Učestali potresi u posljednje dvije godine s najvećim intenzitetom u Zagrebu i Petrinji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, ubzali su proces da Andrija Mohorovičić, jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena i geofizičar svjetskog glasa konačno dobije koncem travnja 2022. spomenik i zasluženo mjesto u zagrebačkom Parku Grič. Spomenik Mohorovičiću je djelo akademskog kipara Nikole Džaje.  Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu također nosi njegovo ime, kao i gimnazija u Rijeci, osnovna škola u Matuljima, te nekoliko ulica u hrvatskim gradovima.

Podsjetimo, Mohorovičić je bio jedan od rijetkih znanstvenika koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Hrvatskoj. Po Andriji Mohorovičiću je nazvan diskontinuitet između Zemljine kore i plašta – najveća prirodna tvorevina na Zemlji. Godine 1970. njemu u čast nazvan je i krater polumjera 77 km na tamnoj strani Mjeseca, a 1996. asteroid pod brojem 8422. U najnovije vrijeme njegovim se imenom naziva i diskontinuitet između kore i plašta na Merkuru, Veneri, Marsu i Mjesecu.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon