POTRESI PONOVO DRMAJU HRVATSKU

Tekst: Panopticum

Foto: PMF

U utorak, 6. travnja 2021. godine seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su dva slaba i jedan prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno-jugoistočno od Gline. Najsnažniji je bio potres magnitude 4.2 prema Richteru u 10 sati i 54 minute, intenziteta u epicentru V-VI stupnjeva EMS ljestvice. Prethodili su mu potresi magnitude 3.0 prema Richteru u 10 sati i 3 minute i 2.5 prema Richteru u 10 sati i 31 minutu.

Prije toga zabilježeni su potresi južno od Visa. U jutarnjim satima istog dana bio je potres magnitude 3.0 po Richteru. a nakon toga potres jačine od 2.3 po Richteru 43 kilometara južno od otoka Visa. Potresu kod Visa prethodio je potres u Rijeci u ponedjeljak, 5. travnja 2021. kojeg se povezuje s dubokim rasjedom nedaleko od Novog Vinodolskog.

Podsjetimo, na dan 6. travnja 1667. godine dogodio se najsnažniji potres na području današnje Hrvatske, Veliki dubrovački potres. Oštetio je velik dio grada, izazvao požare, uzrokovao tsunami, a sa Srđa se kotrljalo kamenje te je tom prilikom poginuo je knez Getaldić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon