POTRESI I KORONA NARUŠILI RAD I POSLOVANJE ZAGREBAČKOG BOTANIČKOG VRTA

Tekst: R. F.

Foto: PMF

Nakon posljednjih potresa zagrebački Botanički vrt je pretrpio znatne štete. Osim objekata stradala je i popularna fontana s okolnim bazenima za vodeno bilje. Iako tijekom zadnja dva desetljeća više puta uređivana, popravljana i krpana, fontana je bila, zapravo, sasvim solidna ali je poprilično ispucala u lanjskim potresima te u sadašnjem stanju pušta na sve strane. Kako navode iz Botaničkog vrta, pravi opseg oštećenja i pukotina na biljnim bazenima i fontani biti će vidljiv nakon što prođu zimske niske temperature.

Osim potresa i pandemija korone je znatno kumovala u radu Botaničkog vrta u Zagrebu te je zbog toga puno planiranih radova i projekata ostalo nerealizirano. Naime, zbog korone je Botanički vrt tijekom 2020. godine bio više zatvoren nego otvoren tako da su djelatnici više radili “od doma” nego što su mogli dolaziti na posao. Tokom 2021. godine zagrebački Botanički vrt planira nadoknaditi dio zaostataka i sanirati barem najveće građevinske ozljede uzrokovane potresima.

Zbog svega toga Botanički vrt PMF-a u Zagrebu odlučio je od proljeća 2021. godine uvesti naplatu za ulaz u vrt. Redovita ulaznica stajati će 10 kuna, dok će ulaznica za učenike, studente i umirovljenike iznositi simboličnih 5 kuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon