POTPISAN MEMORANDUM O SURADNJI HRVATSKOGA KNJIŽEVNOGA DRUŠTVA OGRANAK ZADAR I DRUŠTVA PISACA MAKEDONIJE

Tekst: N. Š. T.

Foto: HKDOZ

U Skopju, u Svečanoj dvorani Društva pisaca Makedonije, 4. travnja 2023., potpisan je Memorandum o suradnji između Hrvatskog književnoga društva Ogranak Zadar i Društva pisaca Makedonije. To je prvi takav potpisani Memorandum o suradnji između Društva pisaca Makedonije i nekoga književnoga društva iz RH. Memorandum o suradnji potpisali su: ispred Društva pisaca Makedonije, predsjednik Društva Hristo Petreski. Ispred Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar predsjednik HKD Ogranak Zadar Nikola Šimić Tonin.

Dogovor o suradnji (Sorabotka), sadrži: Dogovor o suradnji u književnosti, kulturi i umjetnosti, zatim promocije, čitanja književnih radova, tribine, manifestacije i književne radionice organizirane od oba Društva. Članovi oba Društva podržavati će se i uzimati učešća u Književnim manifestacijama organiziranim od strane Društava.

Potpisnici se obvezuju pozivati članove Društava na te i takve manifestacije i vršiti zajednički odabir učesnika na domaćim i inozenim Manifestacijama te vršiti razmjene gostovanja književnika. Činiti i podržavati „Kuće za književnike“ t.j. jednogodišnji boravak ili kraće, književnika u Makedoniji ili RH, radi boljega upoznavanja književnoga života u Zemlji u kojoj borave, obostrano upoznavanje. Prezentiranje književnoga naslijeđa i tradicije. Zajedničko predstavljanje prema trećim Književnim društvima.

Ovom prigodom pokrenut je u biblioteci Društva pisaca Makedonije „Hrvatski kutak“. Prve knjige u tom „Hrvatskome književnome kutku“ su knjige Nikole Šimića Tonina, Ante Gregova Jurina i Peje Šimića, koji su i nazočili potpisivanju. U ime veleposlanstva RH u S. Makedoniji nazočila je tajnica veleposlanstva gos. Tihana Bohač. U ime Društva pisaca Makedonije, nazočni su bili: Hristo Petreski, predsjednik Društva, Tomislav Osmanli i Kristina Nikolovska. U ime Hrvatsko – makedonske tangente koja je i pomogla organizaciji potpisivanja Sporazuma – Sorabotke, Ljupče Arsovski, makedonski diplomat i publicist. Ne treba zaboraviti ni druge članove Tangente koji su dali doprinos ovom Sporazumu – Sorabotki, predsjednika Hrvatsko – makedonske tangente Sašo Georgievski, i Milene Georgievski. Članovi Hrvatsko – makedonske tangente od prisutnih potpisivanju Memoranduma su još: Tomislav Osmanli i Nikola Šimić Tonin.

Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar već je potpisalo Memorandum o suradnji s Društvom pisaca Bugarske, u pripremi je potpisivanje Memoranduma o suradnji s Gradišćanskim Hrvatima, Mađarskim društvom pisaca, Crnogorskim društvom pisaca.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon