POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA POMORCE U LINIJSKOM OBALNOM POMORSKOM PROMETU

Tekst: SPH

Foto: Jadrolinija

U četvrtak, 29. lipnja 2023. je u Rijeci nakon 25 godina potpisan Kolektivni ugovor za pomorce na brodovima koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu. Tom prilikom je predstavnik Udruge hrvatskih brodara Mare Nostrum i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, predsjednik Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske Anton Miculinić, i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Antun Aljinović potpisali Kolektivni ugovor za pomorce koji obavljaju prijevoz u linijskom obalnom prometu. Potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade RH  i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Naime, nakon gotovo 11 godina od prestanka važenja Nacionalnog kolektivnog ugovora iz 1998. i dvije godine zastoja u pregovorima došlo je do potpisivanja ovog Kolektivnog ugovora. Činjenica je da je ovaj kolektivni ugovor u nekim stavkama lošiji za pomorce od onog sklopljenog davne 1998., potpisanog osam godina prije stupanja na snagu Konvencije o radu pomoraca. Posebno s aspekta radnog vremena, dana godišnjeg odmora, karaktera subote kao neradnog dana i naknade za vrijeme bolovanja. Ipak, drago nam je da je od strane brodara i NSPPBH prihvaćen dobar dio naših prijedloga koji poboljšavaju materijalni status i prava pomoraca. Također, pozitivno je što će pojedinačno s brodarima biti ispregovarani posebni dodaci koji će dodatno poboljšati uvjete rada pomoraca. Naime, kako je ovaj KU ispregovaran u relativno kratkom roku i primjena mu je odgođena do 1. rujna 2023., Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) inzistira da posebne dodatke ispregovara do početka njegove primjene.

Obzirom da brodari iz NSPPBH nisu prihvatili da se ovaj kolektivni ugovor nazove Nacionalnim, a o razlozima možemo samo nagađati, očekujemo se da će odlukom Ministra rada i socijalne skrbi ovaj KU dobiti proširenu primjenu, te postati standard kojeg će se morati pridržavati svi brodari koji žele raditi i konkurirati na linijama u javnom prijevozu.
Ovaj kolektivni ugovor potpisan je u dobroj vjeri, prvenstveno u cilju zaštite hrvatskog tržišta od nelojalne konkurencije i očuvanja radnih mjesta hrvatskih pomoraca, što je prioritet rada i djelovanja Sindikata pomoraca Hrvatske, istaknuo je Antun Aljinović iz SPH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon