POTJERNICA ZA DRAGIČEVIĆEM

Bivši predsjednici uprave INA-e Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su županijskog tužiteljstva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije tvrtke “Energopetrol”. Naime, skupina bivših dioničara “Energopetrola” još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvtrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine.

Dragičević

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.tportal.hr

Bivši predsjednici uprave INA-e Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su županijskog tužiteljstva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije tvrtke “Energopetrol”.

Naime, skupina bivših dioničara “Energopetrola” još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvtrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine.

Prema tom ugovoru konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 76 milijuna eura) u “Energopetrol”. Umjesto toga, kako se navodi u prijavi, oni su stavili pod hipoteku imovinu “Energopetrola” i podigli kredit od 55 milijuna KM, a u 2010. su uzeli novih 95 milijuna KM kredita.

Kaznena se prijava odnosila na članove Upravnog i Nadzornog odbora “Energopetrola” imenovanih nakon što je konzorcij INA-MOL preuzeo vlasništvo nad sarajevskom tvrtkom. Zbog sporne privatizacije “Energopetrola” pred Općinskim sudom u Sarajevu po odvojenoj optužnici vodi se postupak protiv osam bosanskohercegovačkih državljana, uključujući nekadašnjeg predsjednika vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića i direktora “Energopetrola” prije privatizacije Namika Bušatlića. Tereti ih se za sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi. Navedeno suđenje je u tijeku.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon