POSLJEDNJI PREŽIVLJELI PRIPADNIK CRVENIH KMERA JOŠ UVIJEK NIJE PRAVOMOĆNO OSUĐEN

Tekst: B. D.

Foto: CNW

Posljednji preživjeli visoki čelnik Crvenih Kmera u ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. uložio je žalbu na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida koji je počinio njegov režim prije više od četiri destljeća. Naime, kako javljaju svjetski mediji, bivši šef države Crvenih Kmera, Khieu Samphan u dobi od 90 godina, osporio je presudu iz 2018. godine za genocid nad manjinskim Vijetnamcima. Khieu Samphan je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zajedno s Nuon Cheom koji je u međuvremenu preminuo i to zbog genocida te niza drugih zločina, među kojima su prinudni brakovi i silovanja.

U podnesenoj žalbi njegovi odvjetnici tvrde da je sud uz podršku UN-a zauzeo selektivni pristup u izjavama svjedoka kao i da nije dao primjerenu pravnu težinu dokazima u njegovu korist. Odvjetnici također navode da ga je tribunal (The Supreme Court Chamber of the Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia – ECCC) osudio koristeći pravne kriterije koje on nije mogao znati kada su se navodni zločini dogodili prije više od 40 godina. Khieu Samphan, koji je bio među nekolicinom javno eksponiranih dužnosnika Crvenih Kmera na mjestu šefa države, tvrdi da nije bio dijelom ubilačke mašinerije koja je istrijebila skoro četvrtinu kambodžanskog stanovništva.

Podsjetimo, tijekom brutalne vladavine radikalne komunističke partije, pod vodstvom Pol Pota, dva milijuna Kambodžanaca ubijeno je u masovnim egzekucijama, izgladnjivanju i pothranjenosti. Pol Pot, koji je želio transformirati većinski budističku Kambodžu, preminuo je 1998. godine i nije se nikad suočio sa suđenjem. Međutim, hibridni sud, koji koristi mješavinu kambodžanskog i međunarodnog prava, osnovan je uz podršku UN-a 2006. godine kako bi sudio visokim čelnicima Crvenih Kmera. Osudio je do sada samo tri osobe dok istovremeno troškovi suđenja iznose više od 300 milijuna US dolara.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon