POSJET BUGARSKOJ DOLINI RUŽA U SKLOPU PROJEKTA STROGNER

Tekst: D. S.

Foto: UNIZD

U sklopu projekta Stronger Together – Product Development and Internationalization, sufinanciranog u sklopu programa Interreg IPA CBC Croatia – BiH – Montenegro, tijekom lipnja 2019. godine organizirano je studijsko putovanje u Dolinu ruža u Bugarskoj, poznatoj po višestoljetnoj tradiciji uzgoja i prerade ruža. Studijsko putovanje bilo je organizirano za sedamnaest predstavnika projektnih partnera i edukatora koji su već sudjelovali u implementaciji projektnih aktivnosti projekta STRONGER.
Cilj studijskog putovanja je bio bolje upoznavanje predstavnika projektnih partnera s iskustvima lokalnih uzgajivača i prerađivača bilja, prenošenje znanja te učenje na temelju primjera dobre prakse. Sudionici putovanja, koji su ujedno predstavnici organizacija za potporu poslovanju, moći će tijekom i po završetku projekta stečeno znanje prenositi svim zainteresiranim uzgajivačima i prerađivačima aromatičnog bilja u prekograničnom području.
Tijekom putovanja sudionici su posjetili mjesto Tarnichene u kojemu su imali priliku sudjelovati u samom procesu branja ruža. Posjetili su i staru tradicionalnu destileriju „Enio Bonchev“, najpoznatijeg bugarskog uzgajivača i prerađivača ruža. Posjet etnografskom kompleksu Damascena omogućio je obilazak etnografskog muzeja, uvid u vrtove ruža i moderniziranu destilerijsku preradu ruža.
Za vrijeme putovanja odabran je period kada je ruža damascena u svojemu punom cvatu i kada se bere. S obzirom na tradiciju branja i prerade ruže, tradicionalno se u gradu Kazanlaku organizira višednevni Festival ruža. Tijekom posjeta Muzeju ruža sudionici putovanja imali su priliku razgledati ponudu lokalnih uzgajivača i prerađivača te s njima razmijeniti znanje i iskustva.
Putovanje je imalo svrhu povećanja kompetentnosti predstavnika partnerskih institucija i edukatora, koji će dio viđenog i naučenog tijekom studijskog putovanja implementirati u radu s uzgajivačima i prerađivačima aromatičnog bilja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon