POSI: NEPRIHVATLJIVO KORIŠTENJE TERMINOLOGIJE U JAVNOM PROSTORU

Tekst: POSI

Foto: MKMRH

Povodom objave Matije Babića koju je prenijelo više internetskih portala pravobraniteljici za osobe s invaliditetom obratili su se roditelji djece s teškoćama koje je ova izjava povrijedila.

S tim u vezi pravobraniteljica za osobe s invaliditetom osuđuje korištenje izraza vezanih uz invaliditet kako bi se pogrdno govorilo o neistomišljenicima.

Takvo objašnjavanje stavova s kojima se netko ne slaže s razvojnim poremećajima koje ta osoba navodno ima kako bi se izrazila kritika, a osobu ocrnilo, napalo i diskreditiralo učvršćuje stereotipe i predrasude o osobama s invaliditetom. Osobe koje žive s nekim od razvojnih poremećaja ili intelektualnim teškoćama svaka na svoj način svojim individualnim osobinama svjedoče o bogatstvu ljudske različitosti, a njihovim netočnim i pojednostavljenim izjednačavanjem sa zaostalošću i ograničenošću pojačavaju se štetne posljedice koje za njih imaju takvi stereotipni stavovi.

Povodom ove i drugih izjava koje se u vrijeme nogometnog prvenstva mogu naći u javnom prostoru kad se pogrdno koriste karakteristike vezane uz osobe s invaliditetom kao što je primjerice onaj penal vidio bi i slijepac, pozivamo sve da se u komunikaciji vode načelom poštivanja urođenog ljudskog dostojanstva svake osobe, a ne širenjem predrasuda i stereotipa.

Isto ih tako pozivamo da se prilikom kritiziranja ponašanja i stavova za koja smatraju da su nepoželjni suzdrže od njihova objašnjavanja nečijim invaliditetom.

Osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji su vrlo povrijeđeni time što se riječ kojim se opisuje njihova različitost koristi u pogrdne svrhe i time učvršćuju stereotipi i predrasude o njima. Takve su izjave još ne primjerenije kad se zna da su brojne osobe s invaliditetom zdušno navijale za naše nogometaše i da su i oni članovi ponosne nacije osvajača bronce zlatnog sjaja te nisu zavrijedili da ih se spominje u tako negativnom i uvredljivom kontekstu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon