PORFIRIJEVA SPC POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U BEOGRADSKI HRAM SVETOG SAVE

 

Tekst: M. Š.

Foto: L. H./N. N.

Video: Š. Š.

Prema obavijesti objavljenoj na internetskoj stranici Hrama Svetog Save, od 1. listopada 2022. godine, za organizirane grupe koje dolaze u pratnji turističkih vodiča započelo je naplaćivanje ulaza u hram.

Naime, kako je navedeno na internetskim stranicama Hrama, svi turistički vodiči koji žele voditi grupe unutar hrama i govoriti turistima o pravoslavnoj vjeri, kao i o arhitekturi i mozaicima Hrama Svetog Save, morati će platiti ulaz zajedno sa svojim gostima.

Srbijanski turistički vodiči povodom odluke SPC-a ističu da se zbog ove nesvakidašnje odluke, koja je uvedena na samom kraju turističke sezone, kada su aranžmani već odavno rasprodani bez uračunate doplate ulaza u Hram, stvaraju organizacijski problemi za organizatore putovanja. Osim toga, vodiče brine i stvaranje gužvi koje će se pojavljivati jer će mnogi zbog ovako reguliranog plaćanja ulaziti pojedinačno.

Kako bi doskočili problemu, beogradski turistički vodiči predlažu turistima da završe vođenje do ulaza u hram te da nakon toga raspuste grupu kako bi turisti individualno ušli u Hram sv. Save bez plaćanja ulaznice. U prilogu teksta donosimo kraći video unutrašnjeg dijela zdanja hrama koji je snimljen prije donošenja diskrimatorne odluke o jednokratnoj naplati ulaznica za grupne posjete.

Nadalje, srpski turistički vodiči navode da nigdje u Europi nema razlike između individualnih turista i onih koji dolaze u grupi, jer, ako se plaća, plaćaju svi te da ne postoji opcija da ako dođete s vodičem, organizirano, morate platiti, a ako ulazite pojedinačno, ne morate platiti.

Tzv. Zavod za turizam Hrama Svetog Save objavio je i službeni cjenik. Na njemu navode cijenu ulaznice u visini od 300 dinara po osobi te da je ista “bez obzira na nacionalnost i veru”, što god to značilo. Kako nadalje navode iz hrama, plaćanja će biti oslobođena djeca, učenici i studenti iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Prema neslužbenim informacijama iz srbijanskih turističkih krugova, ruski Gazprom uložio je milijune eura u obnovu pravoslavnog hrama u Beogradu kako ne bi trpio vjerski život u srbijanskoj prijestolnici. I zaista, svi oni koji su ga posjetili govore da novouređena unutrašnjost Hrama Svetoga Save izgleda impresivno u čijoj sredini dominira bizantinski luster težak čak 14 tona.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon