PORAZ USKOKA – GLAVA ZLOČINAČKE OSLOBOĐEN A ŠEGRTI OSUĐENI

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: ZLZ/Zadarnews

Prema presudi Županijskoj suda u Zagrebu objavljenoj u četvrtak, 19. rujna 2019., bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta oslobođen je za prve dvije točke optužnice u kojoj USKOK njega i suradnike tereti za izvlačenje nešto više od 20 milijuna kuna preko cestarskih radova od 2005. godine.

Međutim, Kalmetini suradnici Stjepko Boban, Milivoj Mikulić i Damir Kezele proglašeni su krivima za malverzacije od 2005. do 2009. godine. Mikulić je tada bio direktor HAC-a i pomoćnik ministra, a zajedno s ovom dvojicom kriv je za izvlačenje novca preko Gaženice iz Viadukta. Novac se izvlačio preko Premilovca, u iznosu od 5 posto od vrijednosti radova. Mikulić je kažnjen s tri godine, Boban s dvije, a Kezele s ukupno tri i pol godine zatvora. Mikulić mora vratiti 2,6 milijuna kuna, a Kezele 750 tisuća kuna. Kalmetinim suradnicima se oduzima i nezakonito stečena imovinska korist – 2,6 milijuna kuna Mikuliću, 730 tisuća kuna Kezeleu, a Bobanu kuća u Vižinadi vrijedna 450 tisuća eura.

Da podsjetimo, USKOK-ova optužnica teretila je Božidara Kalmetu za izvlačenje gotovo 20 milijuna kuna preko cestarskih radova od 2005. godine. Kalmeta je tada bio ministar prometa u Vladi HDZ-a, a USKOK je u optužnici tvrdio da je istovremeno bio i šef zločinačke organizacije koja je stajala iza kriminala i korupcije u tom građevinskom sektoru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon