PORAST BROJA PUTNIKA NA KRUŽNIM PUTOVANJIMA JADRANOM

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: TZ Dubrovnik

Porast kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom dijelu Jadrana nastavljen je i u 11 mjeseci prošle godine, sa 710 putovanja ili 5 posto više nego u istom razdoblju 2018., pri čemu je prvi puta premašen broj od 1,1 milijuna putnika, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tijekom jedanaest mjeseci 2019. u Hrvatsku je došlo 75 stranih kruzera, što je isto kao i godinu prije, no ostvarili su 5 posto više kružnih putovanja. Porast broja putnika na nešto više od 1,1 milijuna u postotku iznosi 8,6 posto, što je zadnjih par godina jedan od najvećih postotaka porasta u nekom godišnjem razdoblju.

Osim toga, strani su kruzeri duže nego prije boravili u Hrvatskoj, ukupno 1.413 dana. S obzirom na zastavu zemlje pod kojom su doplovljavali nema većih promjena u odnosu na prijašnja razdoblja i godine, što znači da je Malta zemlja pod čijom je zastavom bilo najviše brodova i kružnih putovanja. Slijede brodovi sa zastavom Bahama i Paname.

Kruzeri su uobičajeno najviše dolazili u Dubrovnik, Split i Zadar, odnosno luke Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je ostvareno i 59,4 posto svih kružnih putovanja, dok je druga po redu Splitsko-dalmatinska županija sa 25,6 posto tih putovanja. U Zadarskoj županiji bilo je 6,5 posto od ukupnih putovanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon