PONOVO OTVORENA ŠPILJA VETERNICA

Na obroncima Medvednice svoja vrata za posjetitelje ponovo je otvorila poznata špilja Veternica koja je od ove godine obogaćena novim akustično-vizualnim sadržajima- Projekt obnove špilje Veternice vrijedan 1,7 milijuna kuna, financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode. U okviru projekta uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje. U špilji su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio

veternica

Piše: Panopticum

Foto: www.medvednica.info

Na obroncima Medvednice svoja vrata za posjetitelje ponovo je otvorila poznata špilja Veternica koja je od ove godine obogaćena novim akustično-vizualnim sadržajima- Projekt obnove špilje Veternice vrijedan 1,7 milijuna kuna, financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt integracije u EU Natura 2000. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode.

U okviru projekta uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje. U špilji su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav. Novo uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice doprinijeti će tome da još više građana u Parku prirode Medvednica provodi svoje slobodno vrijeme. Naime, iz godine u godinu u Parku prirode Medvednica raste broj posjetitelja.
S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je, po veličini, šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno se povećava nakon istraživanja zagrebačkih speleologa.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon