POLJSKA OTKUPILA KOLEKCIJU CZARTORYSKI

Kako prenose EU mediji, Poljska vlada kupila je privatnu zbirku umjetnina, uključujući i jednu od najslavnijih slika Leonarda da Vincija, za samo dio njezine prave vrijednosti. Kolekcija Czartoryski od oko 86 tisuća djela, smještena u Krakovu, a uključuje Da Vincievu ‘Damu s hermelinom’ kao i Rembrandtove slike. Prodana je za stotinu milijuna eura, iako se procjenjivala na dvije milijarde eura. ‘Dama s hermelinom’, naslikana 1490. godine, jedan je od Da Vincievih najslavnijih ženskih portreta. 

Rembrandt_portrait

Tekst: Marko Tomić

Foto: www.znanje.org

Kako prenose EU mediji, Poljska vlada kupila je privatnu zbirku umjetnina, uključujući i jednu od najslavnijih slika Leonarda da Vincija, za samo dio njezine prave vrijednosti.

Kolekcija Czartoryski od oko 86 tisuća djela, smještena u Krakovu, a uključuje Da Vincievu ‘Damu s hermelinom’ kao i Rembrandtove slike. Prodana je za stotinu milijuna eura, iako se procjenjivala na dvije milijarde eura. ‘Dama s hermelinom’, naslikana 1490. godine, jedan je od Da Vincievih najslavnijih ženskih portreta.
Uprava zaklade Czartoryski u znak prosvjeda podnijela je ostavku. Navode kako ih nitko nije ništa pitao o prodaji o kojoj su pregovarali poljsko ministarstvo kulture i predstavnik obitelji Adam Karol Czartoryski. Osim slika, zbirka uključuje 250 tisuća knjiga i spisa koji su također postali vlasništo poljske države. Ministarstvo kulture objavilo je da su pregovori trajali nekoliko mjeseci.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon