POLICE U TRGOVINAMA SE I DALJE PRAZNE

Tekst: R. F.

Foto: P. S.

Iako je vlada RH na telefonskoj sjednici u subotu 14. ožujka 2020. godine,  donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, ne stišava se pritisak na trgovine s namirnicama širom Hrvatske uzrokovane epidemijom koronavirusa. Naime, zbog prisutne psihoze ali i moguće nespretne preporuke u izjavi predsjednika RH odaslane neki dan s Pantovčaka, mnogi hrvatski građani su u strahu od zatvaranja supermarketa pohrlili u trgovine prazneći police. Međutim, pritisak na trgovine ne osjeća se samo u Hrvatskoj, već u cijeloj EU, o čemu govori i naslovna fotografija snimljena jučer u Berlinu.

U tu svrhu Vlada je donijela spomenutu Odluku radi sprječavanja negativnih učinaka promjene pojedinih cijena proizvoda i radi sprječavanja  monopolističkog određivanja cijena proizvoda, a u vezi s nastankom epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS–CoV-2 u Republici Hrvatskoj čime se osigurava zaštita zdravlja i života ljudi.

Odlukom se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav.

Odluka se odnosi na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na  području Republike Hrvatske. Sukladno Zakonu o iznimnim mjerama kontrole cijena, najvišom cijenom smatra se cijena proizvoda na dan 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila zaraznu bolest COVID-19 uzrokovanu virusom SARS–CoV-2 javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja.

Također, ovom Odlukom ovlašćuje se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta da, u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda, ograniči njihovu prodaju izvan područja Republike Hrvatske, u skladu s člankom 36. Ugovora o funkcioniranju EU. Za provedbu nadzora zadužuje se Državni inspektorat koji će o provedenom nadzoru redovito obavještavati Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Odluka stupa na snagu prvoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon