POLAR STAR U JEDNOGODIŠNJOJ ZNANSTVENOJ EKSPEDICIJI NA SJEVERNIM MORIMA

Tekst: B. D.

Foto: BBC

S ciljem praćenja i analiziranja klime te njenog utjecaja na oceane i mora, njemački istraživački brod “Polar Star” (Polarna zvijezda) krenuo je u petak, 20. rujna 2019. prema Sjevernom polu, gdje će ovu i cijelu iduću godinu provesti u zaleđenom Sjevernom moru. Riječ je o najvećoj znanstveno-istraživačkoj ekspediciji na Arktiku a projekt u sklopu kojeg je pokrenuta i ova misija stoji 130 milijuna eura. Za vrijeme trajanja istraživanja, stotine znanstvenika će se izmjenjivati na brodu koji će služiti kao baza.

Brod je ispolovio iz norveške luke Tromso, a u prvoj fazi će ga pratiti ruski ledolomac „Akademik Federov“. Brodska ekspedicija uputila se ka sibirskom dijelu Arktika, gdje trebaju pronaći najpogodnije mjesto za brod. Istraživački brod će, pored ruskog ledolomca, imati i podršku ledolomaca iz Švedske i Kine.

Tijekom najhladnijih zimskih dana, kada brodovi ne mogu probijati led, posadi „Polarne zvijezde“ će osnovne potrepštine dopremati zrakoplovi i helikopteri. Pola godine sunce se neće dizati iznad horizonta, a temperature će padati na čak -45 ‎°C.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon