POLA ČLANICA UN NIJE UKINULA ROPSTVO

Tekst: Panopticum

Foto: UN/ADL

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku u srijedu, 12. veljače 2020. objavljeno je istraživanje s bazom podataka platforme Antislavery in Domestic Legislation o svjetskim zakonodavstvima. Naime, predstavljenim istraživanjem mnoge države svijeta nemaju zakone koji izravno kriminaliziraju i kažnjavaju vlasništvo ili kontrolu nad drugom osobom. Osim toga, istraživanje je pokazalo da ropstvo nije zločin u gotovo polovini država članica UN-a.

NAJEKSTREMNIJI OBLICI IZRABLJIVANJA

U svom izlaganju Katarina Schwarz, istraživačica iz Rights Laba sveučilišta u engleskom gradu Nottinghamu koje je predvodilo rad na bazi podataka pozvala je međunarodnu zajednicu da riješe pravne rupe u svojim zakonodavstvima. Nadalje, dodala je Schwarz kako će mnoge iznenaditi podatak da ne postoje kazneni zakoni u svim državama kojima bi se optuživalo, osuđivalo i kažnjavalo pojedince jer su podvrgavali ljude najekstremnijim oblicima izrabljivanja.

MODERNI ROBOVI

Trenutno je na svijetu 40 milijuna modernih robova, pokazuju procjene Međunarodne organizacije rada i zaklade Walk Free. To uključuje i one koji su primorani na rad ili brak. Dokidanje modernog ropstva do 2030. bilo je jedno od globalnih ciljeva koji su članice UN-a jednoglasno prihvatile 2015. godine. No iako su u svijetu ukinuti zakoni koji su nekoć dopuštali ropstvo, istraživači tvrde da velik dio od sveukupno 193 članice UN-a nisu eksplicitno kriminalizirale ropstvo i druge načine izrabljivanja.

DISKRIMINACIJA U 94 DRŽAVE SVIJETA

Zakoni protiv ropstva ne postoje u 94 države, gotovo polovini UN-a, upozoravaju članovi Rights Laba koji su surađivali i s australskim sveučilištem Monash. Pokazalo se i kako gotovo dvije trećine država svijeta nisu kriminalizirale ni neku od četiri prakse povezane sa ropstvom – kmetstvo, dužničko ropstvo, nasilne brakovi i trgovinu djecom – osim u slučajevima trgovine ljudima. Znanstvenici su istaknuli kako gotovo sve države imaju zakone protiv trgovine ljudima.

PRAVNE RUPE

Istraživanje je također pokazalo da od posljedica pravnih rupa koje postoje su optužnice neizravnim putem, na temelju povezanih zakona, a u nekim slučajevima kriminalci mogu izbjeći kaznu za eksploataciju. Izvještajem se želi istaknuti kako se razumijevanje pojma ropstvo proširilo te sad uključuje i druge vrste izrabljivanja, no da zakoni to nisu popratili, navode iz humanitarne organizacije Anti-Slavery Internationa, te naglašavaju kako odgovor nije jednostavno postrožiti zakone. Osim toga navode da ropstvo po svojoj prirodi želi eksploatirati one koji nisu obuhvaćeni vladavinom prava. Iz Thomson Reuters Foundationa zaključuju da su potrebne mjere širokog raspona koje će adresirati veći kontekst i sistemske razloge koji ljude čine ranjivima da ih se prevari te da ih druga osoba zatoči i kontrolira.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon