PODRŠKA BATINAŠU S PLATKA – RAZLOG ZA SUSPENZIJU!

Tekst: Strahimir Kapetanović

Foto: Cro Ski Team/HGSS Rijeka/RTL

O brutalnom napadu na skijalištu na Platku ste sigurno čitali u medijima, pa čak i vidjeli snimke nadzornih kamera na kojima se sasvim jasno vidi tko je započeo sukob, tko je prvi bio nokautiran, tko drugi, a tko treći. Vidi se i tko je koga i na koji način udarao. Javnost je s pravom ogorčena na postupanje policije. No, javio je i naš vrsni skijaš Filip Zupčić s izjavom u kojoj opravdava napad ‘MMA boraca’ na članove HGSS-a! Njegovu izjavu možete vidjeti ovdje. Teško je povjerovati da se naš skijaš kojeg mnogi bodre u lovu na bodove u Svjetskom kupu, i postolje, našao pozvanim da “brani” jednog od nasilnika na Platku, pa makar mu on bio i prijatelj iz ranih skijaških dana.

SVE MANJE TOLERANTNO DRUŠTVO

Ima nas mnogo koji volimo skijanje i koji smo bili sportaši, i naučili smo puno o fair playu. Ali smo naučili i da moramo birati društvo. Društvo s kojim se družimo, prijatelje koje podupiremo, tješimo i ohrabrujemo. Roditelji su mi nejednom rekli “pazi s kime se družiš jer, s kim si – takav si“. No, vremena se mijenjaju pa i moralna načela. Nije da se danas smije ono što se nekada nije smjelo, nego se danas sve odmah sazna. A društvo je sve manje tolerantno. Kako prema nasilnicima tako i prema njihovim istomišljenicima.

U borilačkim sportovima je pravilo da se ne udara ni napada protivnika koji je na podu, nokautiran. I ne napada se nikoga na ulici, nego protivnika u ringu. Najmanje ne gorskog spašavatelja na skijalištu. Možda će upravo taj pripadnik HGSS-a jednog dana marinerom spuštati slomljenog ‘MMA borca’ niz stazu. Ipak, Filip Zupčić opravdava nasilnika koji se predstavlja kao ‘MMA borac’, a ponaša se kao najobičniji huligan. A volonter HGSS-a obilazi bolnice, i pitanje je kako će podnijeti posljedice udarca u glavu. Filip kaže da se ‘borac’ branio, od koga? Od divljeg gorskog spašavatelja? A je li Zupčić pažljivo pogledao snimak? Točno se vidi da ‘MMA borac’ u bijeloj jakni nokautira pripadnika HGSS-a koji ostaje ležati u snijegu! To je po Zupčiću obrana? A što slijedi? Drugi član HGSS-a biva dva puta nokautiran, i dvaput pada u nesvijest! I to je obrana? Udaraju sva tri ‘MMA borca’ kako pripadnike HGSS-a, tako i ljude koji priskaču u pomoć. Hej Filipe, probudi se!

UGROZIO SKI KARIJERU?

Mnogi su iz moje generacije iskusili batine, na ulici, na putu u školu ili iz nje, u samoj školi. Neki su ostali bez zuba, neki slomljenog nosa. Jer, živjeli smo u doba batinaša i uličnih bandi. Ne ponovilo se! Batinaši su nasilnici bez obzira kojem klubu ili birtiji pripadaju. I nema riječi opravdanja za premlaćivanje bilo koga, niti nam treba ‘solidarizacija’ s nasilnikom, jer je on niti ne treba, sustav je ionako na njegovoj strani, kako smo ovih dana lijepo vidjeli!

No, je li se Filip zapitao što o svemu tome misle napadnuti? Jesu li ih udarci ‘MMA boraca’ boljeli, imaju li danas zbog toga traume, boje li se? Kako se osjeća osoba koja je dvaput nokautirana u samo par minuta, udarcem u stražnji dio glave? Što bi Filip Zupčić učinio da se zatekao na tom mjestu u isto vrijeme? Bi li pobjegao da ga netko ne udari i pošalje u bolnicu s frakturom lubanje, ruke ili noge, i zauvijek okonča njegovu skijašku karijeru, ili bi se uključio na jednoj od sukobljenih strana? Puno je pitanja, a malo odgovora. A odgovornosti od odgovornih – nimalo!

Opravdavanje nasilnog ponašanja baca sjenu na moralni integritet našeg vodećeg skijaša. U nekim europskim zemljama bi zbog javne podrške nasilniku nekog sportaša mogla pogoditi i suspenzija. Vrsni sportaši su javne ličnosti, htjeli oni to ili ne, pa imaju veću odgovornost no neki anonimci. Njihove se izjave pažljivo prate i pamte. Prije ili kasnije neki će se ugristi za jezik!

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon