POD OKRILJEM MRAKA U ZAGREBU RAZVALJEN TRG DR. FRANJE TUĐMANA

Tekst: Panopticum

Foto: L. Hoffmann

Prema dostupnim fotografijama u noći između petka, 25. studenog i subote, 26. studenog 2022. godine trg posvećen prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu doživio je dubinsko oranje zasad nepoznatim vozilom, ili više njih, s kojima su oštećene staze i zelene površine bivšeg kompleksa Rudolfovih kasarni.

Je li posrijedi uobičajeni vandalizam ili primitivna politička provokoacija mlade gradske zelene falange uoči tzv. “29. novembra” i praznika Dana Republike propale bišve države, utvrditi će moguća istraga nad počiniteljima.

Bilo kako bilo, politički promatrači ne odbacuju mogućnost spomenutog događaja s evociranjem uspomena na prošli komunistički sistem čiji pripadnici čine veliku većinu u platformi “Možemo!” koja trenutno vuče konce u gradu Zagrebu. Povod takvom razmišljanju nameće se u agendi novih zagrebačkih vlastodržaca nakon proslave dana jedne strane mediteranske zemlje za blagdan Dana mrtvih koji je svojim naglašenim vizualom u stvari poslužio kao obilježavanje Zagreba na karti migranata kao siguran putokaz i prolazna destinacija prema ostalim dijelovima EU. Kao dokaz tome može poslužiti postupanje policije u hrvatskoj metropoli koja zagrebačku djecu prijavljuje zbog skitnje dok migranti nesmetano spavaju po glavnim trgovima i parkovima glavnog grada Republike Hrvatske.

Inače, u kreativnim maštarijama nove gradske vlasti koja baš previše ne mari za djecu postojeći Trg dr. Tuđmana namjenjen je cirkusantskom kotaču visine od 36 metara i pratećim lunaparkom koji će uveseljavati gradsku mladež za vrijeme adventa ali nikog ne bi začudilo da ondje postane trajno urbano rješenje u cilju daljnjeg omalovažavanja osobe čije ime trg nosi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon