POD NOSOM ZELENOG GRADONAČELNIKA U STAMBENOM DIJELU ZAGREBA NIČE SPALIONICA MEDICINSKOG OTPADA?

Tekst: D. K./Panopticum

Foto: Grad Zagreb/Recolo

U sveopćoj tišini, 30. prosinca 2022. godine, nakon Božića i u predvečerje Nove 2023. godine započela je Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš za spalionicu medicinskog infektivnog otpada KBC Zagreb  (Rebro). Tako se u zelenom podsljemenskom kvartu Maksimiru, usred stambene, javne i rekreativne zone planira izgraditi postrojenje za spaljivanje opasnog otpada.

Kapacitet obrade zaraznog medicinskog otpada u planiranom objektu je 200 kg/h, a instalirana toplinska snaga uređaja za loženje (kotao) je 1.100 kW. U objektu će se obrađivati isključivo zarazni medicinski otpad iz klinika i kliničkih zavoda KBC-a Zagreb koje su smještene u gradu Zagrebu. Dnevni kapacitet obrade, kada postrojenje radi 24 h/dan je 4,8 t/dan. Procjenjuje se da će se obzirom na porast količina zaraznog medicinskog otpada u objektu obrađivati maksimalno 1.200 t zaraznog medicinskog otpada godišnje. U objektu je predviđeno 1-2 radnika u smjeni.

Studija se upućuje na javnu raspravu u razdoblju od 30. prosinca 2022. godine do 30. siječnja 2023. godine. Javni uvid u predmetnu Studiju i jedan ne-tehnički sažetak Studije može se izvršiti na sljedećoj lokaciji: službene prostorije Grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1, Zagreb, radnim danom od 8 do 15 sati.

Cjelovita Studija i ne-tehnički sažetak Studije će s danom početka javne rasprave biti dostupna javnosti i na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja. Javno izlaganje o Studiji održat će se 24. siječnja 2023. godine u 12 sati u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Radnička cesta 80, Zagreb III. kat – Aneks. Izlaganju će biti nazočni predstavnici nositelja zahvata, voditelj izrade Studije, projektant i predstavnik jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave na čijem području se provodi javna rasprava i javno izlaganje te će neposredno davati odgovore i raspravljati o pitanjima koja će tom prilikom postavljati nazočna i zainteresirana javnost.

Studiju, ne-tehnički sažetak i druge informacije mogu se pronaći na niže navedenim poveznicama:

  • 29_12_2022_Studija_KBC_Zagreb.pdf (gov.hr)
  • 29_12_2022_Sazetak_KBC_Zagreb.pdf (gov.hr)
  • 29_12_2022_Informacija_JR_KBC_Zagreb.pdf (gov.hr)
  • 18_7_2022_informacija_medicinski_otpad_KBC_Zabreb.pdf (gov.hr)
  • Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske – Procjena utjecaja zahvata na okoliš (PUO) (gov.hr)

Dakle, pod nosom zelenog gradonačelnika i prekaljenog borca protiv svega što izgara i stvara stakleničke plinove, usred stambenog područja podsljemena mogla bi niknuti spalionica medicinskog i infektivnog otpada koja će raditi u tri smjene 24 sata na dan.

Zanimljivo je kako niti jedna od bezbrojnih zelenih „nevladinih“ udruga na plaći Grada i Države o ovom projektu nije rekla još ništa niti odgovara na pitanje da li Zagreb dobiva novu spalionicu medicinskog infektivnog otpada…

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon