POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Tekst: Branko Matijević

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

U nedjelju, 29. listopada 2023. završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, odnosno sa 3 na 2 sata. Naime, prelasci s ljetnog na zimsko računanje vremena, koje osim Hrvatske u svijetu koristi više od 100 zemalja odvijaju se  dalje budući odluka o jedinstvenom računanju vremena još nije donesena na globalnoj razini.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenja se razdoblje tarifa za obračun električne energije, zatim red letenja zrakoplova i vlakova a vožnja automobilom s upaljenim svjetlima i tijekom dana postaje obvezna. Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u ožujku 2024. godine, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena.

Podsjetimo, Europski parlament podržao je 2019. godine prijedlog Direktive kojom se od 2021. godine na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata, a zemljama članicama prepušta se odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon