JOSIPOVIĆEV DIRIGENT PRED SUDOM

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.predsjednik.hr

U ozračju najave i svečanog početka ovogodišnjih glazbenih večeri u Osoru gdje je glavni lik iz naše priče svakog ljeta vrlo rado viđen gost, na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu, 5. srpnja 2017. godine započelo je suđenje bivšem pomoćniku ministrice Zlatar Violić, a kasnije i ministru kulture RH Berislavu Šipušu, optuženom da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom podizao gotovinu i plaćao svoje troškove i proračun Republike Hrvatske na taj način oštetio za preko 68 tisuća kuna. Suđenje je trebalo početi još u svibnju ove godine, ali je odgođeno zbog nedostatka trećeg člana sudskog vijeća. Novo ročište stoga je zakazano za srpanj kada bi nakon čitanja optužnice trebali biti ispitani i prvi svjedoci.

KORISTIO GOTOVINU I KARTICE U PRIVATNE SVRHE

Optužnicom, koju je potvrđena početkom ožujka 2017. godine, Uskok dirigenta Šipuša tereti da je zlouporabio svoj položaj i ovlasti jer je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture RH. Dakle, državni novac… Prema Uskokovim tvrdnjama Šipuš je u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je beskamatno koristio, dok je privatne troškove u ugostiteljskim objektima i prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao kreditnim karticama Ministarstva kulture u ukupnom iznosu od preko 64 tisuće kuna.

VRATIO DIO NOVCA ALI GA USKOK IPAK KAZNENO GONI

Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna “obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu”, dok je sebi, prema tvrdnjama Uskok-a, pribavio 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun. Svoje ovlasti, smatra Uskok, Šipuš je koristio protivno odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

ODUZIMANJE IMOVINSKE KORISTI

Nakon što sud u kaznenom postupku utvrdi da je kazneno djelo počinjeno, da je kazneno djelo počinio okrivljenik kojemu se to djelo stavlja na teret, te nakon što utvrdi krivnju okrivljenika dužan je osobi za koju je utvrđeno da je kazneno djelo počinila i da je kriva izreći kaznu. U takvom slučaju osim što je utvrdio da je kazneno djelo počinjeno, da je okrivljenik kriv, te okrivljeniku izrekao kaznu, sud je obvezan imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom oduzeti sudskom odlukom kojom se utvrđuje da je kazneno djelo počinjeno. Da će se činjenjem kaznenoga djela ostvariti i određena imovinska korist često je i motiv činjenja kaznenih djela ili udruživanja osoba za činjenje kaznenih djela, a kako je takva korist ostvarena na nedopušten način činjenjem kaznenog djela zakonodavac je jasno izrazio svoj stav da nitko ne može zadržati imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom, pa slijedom toga onda i obvezu suda u kaznenom postupku da istu oduzme. Osim oduzimanja imovinske koristi, ukoliko bude proglašen krivim, Berislavu Šipušu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

ŠIPUŠEVA DVOJAJČANA BLIZANKA

Sredinom travnja 2017. godine Uskok je zbog gotovo istog kaznenog djela podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture RH Andreje Zlatar Violić. Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskok-a, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila “nepripadnu imovinsku korist”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon