POČINJE IZBOR GLAVNOG TAJNIKA UN

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak, 21. srpnja 2016. će prvi put iza zatvorenih vrata glasovati o nasljedniku glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Izbor između 12 kandidata trajat će sve do listopada 2016. godine. Kandidirala su se šestorica muškaraca i šest žena. Osmero ih dolazi iz istočne Europe, a iz Portugala se kandidirao bivši visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres, a kandidata ima i iz Argentine i Kostarike. Osim njih, tu je i Novozelanđanka Helen Clark, najviše pozicionirana žena u hijerarhiji UN-a, administratorica UNDP-a i bivša premijerka, te Susana Malcorra, argentinska ministrica vanjskih poslova i bivša voditeljica Banova kabineta. Lista nije još

ban ki moon

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.un.org

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak, 21. srpnja 2016. će prvi put iza zatvorenih vrata glasovati o nasljedniku glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. Izbor između 12 kandidata trajat će sve do listopada 2016. godine. Kandidirala su se šestorica muškaraca i šest žena.

Osmero ih dolazi iz istočne Europe, a iz Portugala se kandidirao bivši visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres, a kandidata ima i iz Argentine i Kostarike. Osim njih, tu je i Novozelanđanka Helen Clark, najviše pozicionirana žena u hijerarhiji UN-a, administratorica UNDP-a i bivša premijerka, te Susana Malcorra, argentinska ministrica vanjskih poslova i bivša voditeljica Banova kabineta. Lista nije još zatvorena jer bi se na njoj mogao naći i bivši australski premijer Kevin Rudd, kao i Bugarka Kristalina Georgijeva, povjerenica za proračun i ljudske resurse u Europskoj komisiji.
Konačni izbor Vijeća sigurnosti potvrdit će Opća skupština UN-a koncem ove godine. Opća skupština po prvi put je organizirala javna saslušanja kandidata na kojima su se oni mogli predstaviti i odgovoriti na mnogobrojna pitanja diplomata.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon