POČINJE DEVETNAESTI ZAGREBDOX

Tekst: A. P. G.

Foto: P. S.

Devetnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. ožujka do 2. travnja 2023. u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 116 filmskih naslova, a Festival će otvoriti projekcija filma Fantastičan stroj, koji je na ovogodišnjem Sundanceu osvojio posebno priznanje žirija, a nagrađen je i na Berlinaleu.

Inače, za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat ove se godine u međunarodnoj konkurenciji natječe dvadeset naslova, a jednak je broj filmova i u regionalnoj konkurenciji. U sklopu programa Retrospektive održat će se Autorska večer a osim toga HAVC obilježava 15. godina od osnutka.

Nadalje, a povodom 70. rođendana Zagreb filma u sklopu programa „Dokumentiranje divljine‟ prikazat će se restaurirane kopije četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama, budući da su u prvim desetljećima postojanja jedna od specijalnosti Zagreb filma bili popularno-znanstveni filmovi o prirodi koji dosežu razinu tadašnjih najblistavijih svjetskih dometa.

ZagrebDox se, kao i prijašnjih godina, osim publici okreće i filmskim profesionalcima posebno osmišljenom, nišnom radionicom naslovljenom ZagrebDox Pro: Dox of War, u kojoj će se kroz predavanja, zajednički i individualni rad autora i njihovih mentora te predavača pokušati iznaći odgovor na krovno pitanje: kako snimiti rat.

Festival ZagrebDox održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra a sve novosti i informacije o festivalu dokumentarnog filma dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ ili na društvenim mrežama Festivala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon