PO ČL. 3. ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU USVOJITELJI IZ HR ZAOBILAZE ZABRANU POSVAJANJA IZ DR KONGA

Tekst: Robert Jurčić

Foto: Zambian Whistleblower

Priča o Kongu traje, traje i traje. Usvajanja iz Konga su prije gotovo 10 godina bila predmet rasprava u Američkom Kongresu, a danas su u Saboru. Normalno kada govorimo o Hrvatskoj ne smijemo niti zaboraviti višestruke istupe predsjednika Vrhovnog suda o ovom pitanju.

U rujnu 2013. godine Kongo je obustavio izdavanje izlaznih viza za djecu koju su usvojili stranci. Kao razlog za obustavu izdavanja viza Kongo je naveo korupciju u procesu usvajanja !? Tehnički tamošnja vlada nije izjavila to nego „institucionalne slabosti u procesu usvajanja”.

Ta odluka je rezultirala time da osobe koje su usvojile djecu ih ne mogu odvesti u doma. Zbog toga je 200 članova Američkog Kongresa potpisalo pismo kojim se traži od Konga da pusti usvojenu djecu u SAD. Na kraju je zbog ovog pitanja u Kongo bila otpravljena čak i delegacija ministarstva vanjskih poslova SAD.

Nakon što je ovaj pokušaj legalnog rješavanja pitanja usvojene djece propao oni koji su ih usvojili su se okrenuli švercu. Reagirajući na ove događaje SAD je upozorio da će nove roditelje najoštrije kazniti ako švercaju djecu preko granice. Istovremeno su tijekom 2015. godine Italija i Francuska zabranili izdavanje viza djeci usvojenoj iz Konga. Tom podatku trebamo dodati i onaj da su po našem ministarstvu vanjskih poslova slična ograničenja uveli još Velika Britanija, SAD i Kanada.

Ovo što smo naveli opisuje stanje u svijetu po pitanju usvajanja djece iz Konga pa je sada red skočiti „doma”. Naš predsjednik i premijer su kao što svi znamo stali u obranu usvajatelja, dok je državna tajnica bila izjavila da Kongo ne dopušta usvajanja.

Bez obzira na tu izjavu državne tajnice djeca su bila usvojena i to po riječima predsjednika Vrhovnog suda ne na osnovi sudske odluke. Sudovi su po njegovim riječima postupili prema pravilima za priznanje strane sudske odluke te su odluke Suda u Demokratskoj Republici Kongo dobile pravnu snagu u Republici Hrvatskoj. Drugim riječima posao naših sudova nije bio znati da li Kongo ima „institucionalne” probleme po pitanju usvajanja. Taj argument zvuči razumno.

Gotovo dva mjeseca kasnije predsjednik Vrhovnog suda je ponovno intervenirao po ovom pitanju. On sada izjavljuje da se vrše izvidi ako su sudovi Konga stvarno donijeli odluku o usvajanju. Potom dalje navodi ono što svi upućeni u tematiku znamo,a to je da Kongo ne izdaje izlazne vize za usvojenu djecu. Budimo iskreni pa priznajmo da se po ovom pitanju ništa nije promjenilo još od 2013. godine!?

Tako smo polako došli do Hrvatske specifičnosti. Tu specifičnost predstavlja automatsko davanje državljanstva u trenutku usvajanja djece. Po problemima s usvajanjima djece u SAD, a možemo reći i Italiji i Francuskoj očito je da oni nemaju takav zakon o državljanstvu.

Mi ovdje pretpostavljamo da su usvojena djeca dobila državljanstvo Hrvatske po članku 3. Zakona o državljanstvu, stavku 3. Ukratko taj stavak govori da usvojena djeca stječu državljanstvo Hrvatske prema odredbama posebnog zakona.

Taj zakon i njegove interpretacije omogućavaju da usvojitelji iz Hrvatske zaobilaze zabranu Konga o usvajanju djece. Strogo zakonski gledano dijete koje je državljanin Konga ne može napustiti Kongo, dobiti izlaznu vizu. Dijete koje je državljanin Hrvatske s druge strane nitko ne može zaustaviti i po tom pitanju je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske u pravu.

Za kraj ćemo još samo dodati da pravni status djece iz Konga ovisi o legalnosti odluke suda u Kongu. To da Hrvatska pravno omogućava ovako usrane situacije je bolje ne komentirati pošto tu sve ovisi o zakonodavcu, čitaj Saboru!?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon