PMF SLAVI 144 GODINE POSTOJANJA

Tekst: D. S.

Foto: PMF

21. travnja je Dan PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Ovim se danom obilježavaju 144 godine od prvog predavanja iz područja prirodoslovlja i matematike na Zagrebačkom sveučilištu te 74 godine od utemeljenja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Naime, povijest današnjeg Prirodoslovno-matematičkog fakulteta počinje 21. travnja 1876. godine kada je na Prirodoslovno-matematičkom odjelu tadašnjeg Mudroslovnoga fakulteta predavanjima profesora Gjure Pilara počela nastava iz grupe prirodoslovnih i matematičkih predmeta.

Uz Gjuru Pilara, predavati počinju dr. Bohuslav Jiruš, professor botanike i dr. Vinko Dvorak, professor fizike. Nastava matematike (dr. Karel Zahardnik) i lučbe (kemije) (dr. Aleksandar Velkov) počela je 1876. godine, zoologije 1877. godine te 1883. iz geografije. Današnji Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu osnovan je uredbom Vlade NR Hrvatske 8. lipnja 1946. izdvajanjem katedri iz tadašnjega Filozofskog fakulteta. Taj je događaj ujedno početak razvoja svih tradicionalnih i uvođenje novih prirodoslovnih i matematičkih disciplina na Sveučilištu u Zagrebu. Statuti Fakulteta iz 1956, 1959, 1964. i 1967. godine osobito su unapređivali nastavne planove i način studija. Čast da prvi obnaša dužnost dekana PMF-a Sveučilišta u Zagrebu pripala je akademiku Franu Tućanu (1878. – 1954.), istaknutom popularizatoru znanosti, predsjedniku Matice hrvatske te uredniku časopisa “Priroda”.

74 godine nakon osnutka, prema broju studenata i znanstveno-nastavnog osoblja, Prirodoslovno-matematički fakultet nije samo među najvećim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu nego i znanstveno-nastavna sredina koja je jedna od najvažnijih edukatora znanstvenog kadra u hrvatskom prirodoslovlju i matematici, srednjoškolskih nastavnika te istodobno jedan od vodećih središta istraživanja u tim znanstvenim područjima.

Na sedam odsjeka PMF-a (Biološki, Fizički, Geofizički, Geografski, Geološki, Kemijski i Matematički), organiziranih u 28 zavoda, studira oko 4000 studenata na preddiplomskom, integriranom preddiplomskom i diplomskom te diplomskom sveučilišnom studiju na 35 studijskih programa, oko 1000 studenata na sedam doktorskih studija te jednom poslijediplomskom specijalističkom studiju. Cijela znanstvena, stručna i nastavna djelatnost PMF-a služi razvoju prirodoslovlja i tehnologije u Republici Hrvatskoj te pridonosi znanosti i obrazovanju u svijetu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon