PMF: PREDAVANJE AKADEMIKA MIRKA ORLIĆA O ISTRAŽIVANJIMA KLIMATSKIH PROMJENA

Tekst: M. Š.

Foto: RTL

U sklopu tribine “Znanstveni razgovori na PMF-u” akademik Mirko Orlić će u srijedu, 15. prosinca 2021. godine održati predavanje na temu: “Od skepse do Nobelove nagrade: istraživanje klimatskih promjena”. Orlićevim prvim predavanjem u ovogodišnjoj nastavnoj godini Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu nastavlja ciklus znanstveno-popularnih predavanja. Na predavanje akademika Orlića se može pristupiti i putem poveznice: https://zoom.us/j/96682719650…

Podsjetimo, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) je osnovan  godine 1988. od strane dvije organizacije Ujedinjenih Nacija – Svjetske meteorološke organazicija (WMO) i Programa za okolinu UN (UNEP), da procjenjuje rizik od klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću.

Naime, IPCC ne vrši istraživanja, niti prati klimatske i druge fenomene. Jedna od glavnih aktivnosti IPCC je izdavanje posebnih izvještaja vezanih uz primjenu Okvirnoj konvenciji UN o promjeni klime (UNFCCC). UNFCCC je međunarodni sporazum koji priznaju mogućnost štetne promjene klime a primjena UNFCCC je s vremenom dovela do protokola iz Kyota. IPCC svoje procjene uglavnom temelji na naučnoj literaturi. IPCC je otvoren svim državama-članicama WMO i UNEP čiji se izvještaji široko citiraju u skoro svim debatama vezanim uz promjene klime. Većina država i međunarodnih organizacija smatra UN-ov klimatski panel kao autoritet.

Svi IPCC-ovi tehnički izvještaji su ekstenzivno provjeravani od znanstvenika a sažeci izvještaja, koji izazivaju najviše pažnje medija i javnosti, uključuju recenzije država koje su sudjelovale kao i recenziju stručnih eksperata.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon