PMF DOBIO BESPOVRATNA SREDSTVA ZA PROJEKT O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Tekst: M. Š./UNIZG

Foto: WMO

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u srpnju 2019. godine raspisalo je poziv za europsko sufinanciranje projekata čiji je cilj pružiti potporu provedbi primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama u ranjivim i transverzalnim sektorima iz Sedmoga nacionalnog izvješća Republike Hrvatske prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promjeni klime.

Temeljem tog poziva više od 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljeno je za realizaciju projekata u okviru poziva „Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama”, a među 12 potpisnica je i Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu s multidisciplinarnim projektom „Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnost prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša (Klima – 4HR)”.

Multidisciplinarni projekt PMF-a “Klima  4HR” bavit će se s jednom od gorućih tema u novije vrijeme – klimatskim promjenama. Naime, Klima – 4HR proučavat će ranjivost urbanih i prirodnih okoliša na klimatske promjene te njihovu mogućnost prilagodbe. Projekt je fokusiran na analizu i ublažavanje urbanoga toplinskog otoka u sadašnjoj i budućoj klimi, karakterizaciju intenzivnih oluja praćenih tučom te identifikaciju negativnih utjecaja na biološku raznolikost slatkovodnih i morskih ekosustava mora na različitim razinama, od molekularne razine do razine zajednica. Na temelju rezultata koji se očekuju do kraja 2022. godine, predložit će se smjernice za daljnja istraživanja s ciljem dobivanja što učinkovitijih mjera sa širom primjenom u praćenju i gospodarenju prirodnim i urbanim okolišem.

Projekt Klima  4HR predviđa multidisciplinarni pristup istraživanju uz suradnju Geofizičkoga i Biološkoga odsjeka te uz Institut „Ruđer Bošković” kao partnera. Voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić s Geofizičkoga odsjeka PMF-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon