PLENKOVIĆEVA PORAZNA TURISTIČKA MATEMATIKA

Tekst: R. F.

Foto: S. Polonijo

Iako prihodi od turizma pune državnu blagajnu Republike Hrvatske u iznosu od gotovo 25 posto  BDP-a, i predstavljaju jednu od glavnih vertikala domaće ekonomije, politički stratezi iz HDZ-a na čelu s predsjednikom te stranke Andrejem Plenkovićem u najnovijim projekcijama rada buduće Vlade najavljuju ukidanje Ministarstva turizma. Naime, sve glasnije najave o smanjenju broja ministarstava u budućoj Vladi RH dovele su do niza spekulacija u medijima o tome koji će resori izgubiti samostalnost i priključiti se nekom drugom, pa se tako unutar turističkog sektora pronijela vijest da će sadašnje Ministarstvo turizma zadesiti sudbina jednog od takvih. Prema tim medijskim spekulacijama Ministarstvo turizma bi trebalo postati uprava ili odjel za turizam na čelu kojeg će biti državni tajnik za turizam u sklopu velikog Ministarstva gospodarstva, a ministar koji bude na čelu tog budućeg mega ministarstva bit će ujedno i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo.

Trenutačno Ministarstvo turizma ima oko 150 zaposlenih, ali i jedan od najmanjih ministarskih proračuna u državi od samo 257 milijuna kuna, a za iduću, 2021. godinu neslužbene proračunske prognoze su na oko 230 milijuna kuna kojima bi to ministarstvo raspolagalo. U medijskim spekulacijama za prvo i operativno mjesto hrvatskog turizma se najviše spominje osoba bliska IDS-u, koji je već tri puta davao ministre turizma u vladama RH. Ukoliko do toga dođe, IDS bi jedino mogao ponuditi već potrošenog i korupcijskim aferama kompromitiranog Veljka Ostojića.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon