PLENKOVIĆEVA FINANCIJSKA FATAMORGANA

Tekst: Ivan Lovrinović

Foto: HNB

Uistinu javni dug leti u nebo. To znači da slijedi rezanje plaća i rast poreza. Javni dug sada iznosi, po mojoj računici, oko 330 milijardi kuna. Ako pretpostavimo da je BDP pao 10 posto, a to će biti značajno više, to znači da više nije 400 milijardi kuna, već 360. U tom slučaju javni dug je dostigao 92 posto BDP-a. Ako pad BDP-a, kao što rekoh, bude veći i ne bude friziran od Vlade RH onda je moguće da javni dug bude uskoro i 100 posto BDP-a.

DUG LETI U NEBO

Odakle ova brojka od 330 milijardi kuna javnog duga? Službeni podaci govore da je sada 300 milijardi kuna. Međutim, tu nisu uključeni dugovi u zdravstvu od oko 10 milijardi kuna, nisu uključeni dugovi trgovačkih društava koja su u vlasništvu lokalne uprave i samouprave (npr. Zagrebački holding) koji iznose oko 12 milijardi kuna te novonastali dugovi države prema bankama koji nisu stigli u službene statistike koje kasne u pravilu 3-4 mjeseca. Sve je to već moralo biti uključeno u javni dug. Odgovor Vlade na ovaj neviđeni rast javnog duga je dobro poznat iz arsenala mantri političkog marketinga i glasi: to smo otprilike i očekivali…

DODATNO POVEĆANJE JAVNOG DUGA

Neki dan je sam ministar financija izjavio da mu je državni proračun u minusu od čak 17 milijardi kuna i to samo u prvih 6 mjeseci ove godine, a bio je planirao 24 milijarde za čitavu godinu!!! Ranije najavljeni dodatni rashodi državnog proračuna od preko 60 milijardi kuna govore da će se prethodno opisani rast javnog duga još značajno povećati jer je riječ o isplati minimalaca od strane države, manjku prihoda od poreza i još niz subvencija.
Jasno je da ova Vlada nema odgovor na ovu isforsiranu korona krizu i to će se tek snažnije vidjeti od zime nadalje. Nova oporba u Saboru također nema rješenja za to. Građani su ionako izluđeni i izmanipulirani iz svih mogućih smjerova.

PLENKOVIĆEVA VLADA REKORDER U ZADUŽIVANJU DRŽAVE

Jača kiša ili bura pročišćuju zrak, nebo i pluća. Tako će i jača kriza nužno izoštriti stavove građana i jasnije pokazati tko što može i zna. Sve do tada, dok želudac ne zakrulji jače, nema promjena niti jasnog pogleda na probleme, ljude i stranke koji ih mogu riješiti. Ova Vlada će biti rekorder u brzini i obujmu povećanja javnog duga u odnosu na sve dosadašnje vlade.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon