PLENKOVIĆ POJASNIO MISTERIJ KANDIDATURE TURKOVIĆ ZA MJESTO PREDSJEDNICE VSRH

Tekst: Panopticum

Foto: HDZ

Andrej Plenković izjavio je u četvrtak, 16. rujna 2021. kako bi potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković imala podršku parlamentarne većine da je bila kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, ali je predsjednik Republike Zoran Milanović nije htio predložiti. Naime, premijer Plenković je na konferenciji za novinare iznio detalje oko konzultacija s Turković, koja je bila jedna od osoba koju je Milanović kontaktirao u vrijeme kada su se na Pantovčaku vodile konzultacije o potencijalnim kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. Tom prilikom Plenković je poručio kako je poanta upravo u tome što, nakon jasnog signala parlamentarne većine, Turković nije postala Milanovićeva formalna kandidatkinja.

Plenković je zaključio kako je Milanović tada odustao od predlaganja Turković jer je saznao da joj je Plenković, kao predstavnik parlamentarne većine, dao podršku. Pojasnio je kako je tek jučer izašao u javnost s tom informacijom kako bi skinuo pritisak prema HDZ-u i parlamentarnoj većini da nisu konstruktivni u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Do sada o tome nije govorio, tvrdi, kako bi zaštitio ugled potencijalne kandidatkinje. Obrazlažući stajalište da bi Turković bila dobra kandidatkinja, ustvrdio je kako ona zbog devetogodišnjeg rada na Europskom sudu za ljudska prava ima “fenomenalan sken” točaka koje su u hrvatskom pravosuđu dobre i onih koje nisu dobre.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon