PLENKOVIĆ NAJAVIO USVAJANJE ODLUKE O PROGLAŠENJU IGP NA JADRANU

Tekst: R. F.

Foto: Agroklub/Morski/Twitter

Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković u subotu, 12. prosinca 2020. je najavio da će hrvatska vlada u ponedjeljak, 14. prosinca 2020. usvojiti izvješće o procesu konzultacija i prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) na Jadranu. Nastavak u vezi ove odluke očekuje se Saboru RH. Naime, saborski Klub zastupnika HDZ-a početkom mjeseca prosinca 2020. najavio je da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas (IGP)  u Jadranskom moru.

Da podsjetimo, uvod u današnju službenu objavu premijera RH u vezi IGP predstavlja nedavni susret šefova diplomacija Hrvatske i Italije Gordana Grlić Radmana i Luigia Di Maie, koji su razgovarali krajem studenog 2020. u Zagrebu o proglašenju IGP-a s obje strane Jadrana, potvrdivši usklađenost djelovanja te spremnost da “pristupe razgovorima o razgraničenju”, priopćeno je tada iz MVEP-a.

Osim toga, a kako je priopćilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar ovaj tjedan razgovarao je s di Maiom o bilateralnim odnosima dviju država i tom su se prilikom zauzeli za trilateralan susret na razini ministara vanjskih poslova s Republikom Hrvatskom, vezan na odluku hrvatske i talijanske vlade o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu. Susret triju ministara vanjskih poslova – Slovenije, Italije i Hrvatske, održati će se u Veneciji, u subotu, 19. prosinca 2020. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon