PLENKOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU 40 GODINA EUROPSKE UDRUGE STUDENATA PRAVA

Tekst: A. Pfeiffer

Foto: ELSA

U subotu, 13. studenog 2021. u Beču je održana 40. obljetnica Europske udruge studenata prava (ELSA) na kojoj je sudjelovao hrvatski premijer Andrej Plenković kao bivši predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e. Susret međunarodne udruge studenata prava obilježen je pod pokroviteljstvom predsjednika Austrije, Alexandera Van der Bellena a otvoren je pod predsjedanjem prof. Andyija Ungera s London South Bank University. Svečani skup koji je održan u bečkoj Palais Ferstel dio je dvodnevnog programa obilježavanja 40. obljetnice ELSA-e koju su u Beču 1981. osnovali studenti prava iz Njemačke, Mađarske, Poljske i Austrije. ELSA danas predstavlja preko 60 tisuća studenata prava iz cijele Europe i priznata je od međunarodnih organizacija poput Vijeća Europe i Ujedinjenih nacija.

Hrvatski premijer Plenković, obraćajući se prisutnima, istaknuo je u svom govoru kako je vladavina prava jedan od ključnih elemenata funkcioniranja Europske unije. Osim toga, Plenković je također poručio kako je vladavina prava jamstvo poštivanja vrijednosti i načela na kojima je sazdana Europska unija.

Nadalje, Plenković je govoreći o transformativnoj snazi zakona kojom su ujedinjeni različiti pravni sustavi u Europskoj uniji, napomenuo da su zemlje srednje i istočne Europe trebale provesti puno reformi kako bi uskladile svoje pravne sustave sa zapadnom tradicijom, pogotovo kada su u pitanju suci i sudovi.

Premijer Plenković, koji je 1993. godine bio predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e, istaknuo je u govoru kako nije siguran da bi postao diplomat i kasnije ušao u politiku bez iskustva rada u udruzi ELSA te da je radom u udruzi stekao osnovne vještine, poput pregovaranja i formiranja partnerstva, koje mu pomažu danas u političkom radu.

Plenković je govor zaključio izjavom kako je zajednička odgovornost svih pridonijeti rješavanju ključnih tema za budućnost cijele Europe, od gospodarskog oporavka, demografije, klimatskih promjena do sigurnosnih izazova.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon