PLENKOVIĆ: MILANOVIĆEVOM DIPLOMACIJOM VRIJEĐANJA HRVATSKA NE BI IMALA NI EURO, NI SCHENGEN NI OECD

Tekst: L. G.

Foto: S. M.

Povodom poziva predsjednika Milanovića premijeru Plenkoviću na sazivanje sjednice Vijeća zbog događanja u Bosni i Hercegovini predsjednik vlade RH Andrej Plenković je u četvrtak, 28. srpnja 2022.  izjavio kako je „smiješno“ da ga predsjednik Zoran Milanović poziva na sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost jer on svojim izjavama kojima „vrijeđa one koji bi trebali pomoći“ sabotira sve što vlada radi za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Premijer je odgovorio kako je predsjednik dvadesetak puta izvrijeđao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, „pola susjednih zemalja“ i veliki broj zemalja međunarodne zajednice koji su partneri Hrvatske. „Rezultati takve politike, gdje vrijeđate one koji bi vam trebali pomoći da zaštite Hrvate u BiH sigurno su sjajni“, sarkastičan je bio premijer.  „Sve što smo mi radili on je svojim izjavama minirao. Ako nas misli zvati da se bavimo vanjskom politikom kako on to radi, bojim se da ne bi bilo ni eura, ni šengena, ni OECD-a”, dodao je. Ponovio je kako su Schmidtove odluke o tehničkim izmjenama izbornog zakona „nedovoljne“ te da „nije dobro“ što je odustao od ranije najavljenog paketa koji bi Hrvatima u BiH omogućio postizbornu ravnopravnost.

Plenković je ponovno osudio izjavu čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je govorio o „prebrojavanju“ oružanih snaga i nabavci dronova.  “Mlade ljude koji odlaze ćemo morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijama i robotikom. I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima”, kazao je Izetbegović na stranačkoj tribini koju je održao u mjestu Hadžići pokraj Sarajeva. Plenković je rekao da je ta izjava „katastrofalna“ te da se ne može drugačije protumačiti nego kao priprema za rat.  „Ne zvecka se oružjem, no koristi se retorika koja je apsolutno neprihvatljiva“, naglasio je premijer i dodao da takve izjave vode prema nepovjerenju, udaljavanju i destabilizaciji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon