PLENKOVIĆ KOD PAPE LOBIRAO ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA

Tekst: B. D.

Foto: Vlada RH

Predsjednik vlade RH Andrej Plenković u svojstvu premijera zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a, razgovarao je u četvrtak, 6. veljače 2020. u Vatikanu s papom Franjom i s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom.

To je Plenkovićev drugi službeni posjet Svetoj Stolici i drugi susret s papom Franjom. Premijer je nakon sastanka rekao kako je papu Franju izvijestio o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije. Naveo je kako su razmijenili stajališta i izvijestio ga je o nizu tema poput gospodarstva, infrastrukturnom povezivanju, pitanju sigurnosti, globalnom utjecaju, borbi protiv nejednakosti, suzbijanju siromaštva, klimatskim promjenama, pitanju društvene solidarnosti, zatim o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca te o BiH i proširenju EU na zemlje jugoistočne Europe.

Nadalje, Plenković je pojasnio Svetom Ocu namjere Hrvatske da održavanjem summita u Zagrebu o “Zapadnom Balkanu” koji će se održati 6.i 7. svibnja 2020., a kojim Hrvatska šalje snažnu poruku susjednim državama, te naglasio kako želi da zagrebački svibanjski summit bude temelj za dinamičnije odnose svih država jugoistoka Europe s Europskom unijom.

Premijer Plenković je Papi darovao raspelo Damira Mataušića i Beramski brevijar, a od Pape je hrvatska delegacija dobila medalju s ključnim porukama solidarnosti i suradnje, te nekoliko njegovih knjiga.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon