PLENKOVIĆ ANGAŽIRAO ISLUŽENOG DIPLOMATU ZA PRISTUPNE PREGOVORE SJEVERNE MAKEDONIJE I EU

Tekst: Panopticum

Foto: Permanent Mission of Croatia to the UN

U srijedu, 5. travnja 2023. Andrej Plenković je bio u službenom posjetu Sjevernoj Makedoniji. Posjet je započeo sastankom s premijerom Dimitrom Kovačevskim. Uz predsjednika Vlade su bili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Emina Lekaj Prljaskaj.

Naime, smatra se da će Sjeverna Makedonija kroz nekoliko godina sigurno postati članica Europske unije, u čemu joj Hrvatska pomaže već godinama, bez ikakvih kondicija. Najkonkretnija manifestacija prijenosa znanja i iskustva, napomenuo je premijer Plenković, je i delegiranje Vladimira Drobnjaka koji će pomagati vladi Sjeverne Makedonije, a koji je bio glavni pregovarač Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. Na taj način, kako je službeno priopćeno, Plenkovićev bivši vanjskopolitički savjetnik i nekadašnji hrvatski glavni pregovarač za pregovore s EU Vladimir Drobnjak dobio je novu ulogu u kojoj će prenositi hrvatska iskustva iz pristupnog procesa prijateljskoj balkanskoj državi. Zasad ostaje nepoznato tko plaća usluge diplomatskog eksperta iz prvog ešalona Mate Granića, porezni obveznici Republike Hrvatske, EU ili građani Sjeverne Makedonije.

Nadalje, Plenković je naveo kako sva hrvatska postignuća, koja su zaokružena punopravnim članstvom u europodručju i Schengenskom prostoru, mogu pomoći kao korisno iskustvo Sjevernoj Makedoniji na daljnjem putu europske integracije i uopće ekonomske konsolidacije.

Nakon sastanka s premijerom Kovačevskim, premijer Plenković sastao se s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim te predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem, gdje se na svečanoj sjednici obratio zastupnicima. Premijer Plenković je zastupnicima poručio da će Hrvatska svojim utjecajem, iskustvom i znanjem nastaviti pomagati Sjevernoj Makedoniji na njenom zacrtanom europskom putu i dodao da Sjeverna Makedonija u Hrvatskoj ima iskrenog i najpredanijeg saveznika. Hrvatski premijer je također rekao da je RH ponosna što je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom donesena u ožujku 2020. tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU iako je Bugarska nakon toga na dvije godine blokirala otvaranje pristupnih pregovora pa je to Sjevernoj Makedoniji omogućeno tek u srpnju 2022. godine.

U završnom dijelu službenog posjeta hrvatski premijer se susreo i s predsjednikom oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, kao i s poglavarom Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopom Stefanom, zatim sa skopskim biskupom dr. Kirom Stojanovim te s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih tvrtki u Sjevernoj Makedoniji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon