PJESNIČKA PRIČA IZ ZADARSKOG KAFIĆA CROATIA

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Foto: Roko Lenić

Svaki kvart ima svoj “kafić Uzdravlje“ gdje se dolazi na najbolju kavu, ledeno pivo ili čašicu razgovora. Kvartovske kafiće u kojima je kava uvijek dobra, a konobari znaju više o nama od nekih prijatelja ritualno posjećujemo zbog osjećaja drugog doma u kojem ne moramo prati posuđe. Ne moramo niti poručivati piće, po dijelu dana, konobar/ica već zna što pijemo. Dovoljno je doći i sjesti i piće već stiže. Pamte, kako tko i koju kavu pije. Jel sa pjenom? Je li produžena? Kratka… U veliku ili malu šalicu? Je talijanska, prst kave u malu šalicu. S malo pjene. S kap mlika. Pa samu pjenu. Pa Boga dragoga pitaj što sve ne. Da ti mozak stane. Ne kaže se džabe „tisuću ljudi, tisuću čudi“. Uz ta i takva pića stižu i neizbježni komentari, prava mala remek djela dosjetke. Od svega po malo pa i to kako danas izgledamo. Poruke, tko nas je tražio, pitao za nas. Čuti najnoviji trač. Vijesti na tragu one: „Priča se“.

KONOBARI S FAKULTETSKIM OBRAZOVANJEM

I još toga o čemu ne bih, nek ostane tajna, mamac znatiželje za posjetiti ovaj kafić. A on je uistinu poseban. Nosi ime Lijepe naše. Na bulevaru je u ulici Ante Starčevića 8 C u Zadru i iz njega dolazi ova pjesnička priča iz kafića. O konobarici, nadarenoj i nevjerojatnoj pjesnikinji Marijani Kardum. O osobi i osobnosti i tu kapa do poda. I tragom one, što potvrđuje i Marijana, oprezno s konobarima, nikada ne znaš koji se talent krije u osobi koja vas poslužuje. Vrsnih je klapskih pjevača među konobarima, sportaša, umjetnika, generala proizišlo iz Domovinskoga rata, pa i znanstvenika… ništa neobično za našu državu, naš „Apsurdistan“. Znam, jedne godine u jednoj hotelskoj smjeni konobara, jednoga zadarskoga hotela, najniža stručna sprema bila je fakultetska naobrazba. Treba li više o tome?

STIHOVI O LJEPOTAMA ZADRA I NJEGOVIH STANOVNIKA

A hajdemo sada o pjesničkoj priči s kojom smo i počeli ovaj tekst. O pjesnikinji Marijani. Marijani Kardum. E da mi ne bi u krivome smjeru podcrtali koju, pustiti ću Mirjanine stihove da govore o njoj…

Zadar 

Uz more se prostire ta njegova ljepota / i uz bedeme širi sva njegova vrjednota. / Kalete male što ulice krase / u noći kad se svjetla gase. / Kalelargom proći puno znači / uz stare crkve kojima moj grad zrači. / Na njegovoj rivi stari je kamen / Orgulje mu daju poseban znamen. / Moj je grad od Boga na dar / jer sve te ljepote ima samo Zadar. 

Stara dama

Lijepog lica i kose sijede / već danima prođe pored mene / osmijeh na licu / naziru se bore / one male što ih brige stvore. / Nasloni se lagano na svoj štap / dok izlazi vani udahnuti svježi zrak. / Svaki me dan ugodno pozdravi / klimne glavom i polako odlazi.

IMA NJIH ALI IMA I NAS

Iako su duhovni darovi često povezani sa osobnim razvojem te nam pomažu izdići se iznad uobičajenih stvari i problema, mogu biti i težak teret. Naša sredina nije sklona nadarenim ljudima. Ako se nalazite među tim ljudima, a nadareni ste za takve stvari – poeziju, umjetnost općenito, morate se jednostavno naučiti nositi s time u svakodnevnom životu. Jer neki će i preko vas liječiti svoje komplekse, životne promašaje, životnu neostvarenost. Teško će prihvatiti nekoga takvoga pa i samu pomisao na vašu posebnost i na vrijednost vašega rada, nadarenost. Željeti će vas zadržati u okviru kojim su vas ogradili. Jer ti i takvi su limitiranoga intelekta. Lako ih se prepozna, a njihova nije niti značajna niti vrijedna. Srećom ima i ovih drugih i njima se treba okrenuti. Zato ne budimo oholi prema nadarenim ljudima. Budimo im podrška.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon