PIĆA KOJA LJETI TREBA IZBJEGAVATI ZBOG DEHIDRACIJE

Tekst: Panopticum

Foto: Rosesucre.fr

Prvi dani ljeta i povišene dnevne temperature uobičajeno povećavaju unos vode u ljudski organizam. Međutim, to nije tako jednostavno, jer većina od nas tijekom dana unosi raznorazne tekućine u svoje tijelo, ali bi trebali znati koje od njih vas zapravo dehidriraju.

Naime, dehidracija je izuzetno nezgodna stvar, štoviše, može biti prilično opasna ako ne pijete dovoljno tekućine. Vjerovali ili ne, možete zbog toga postati kandidat za moždani udar. Povodom toga donosimo nekoliko korisnih informacija koje vam mogu pomoći u odabiru pravilnog pića tokom ljetnih mjeseci.

Čaj – iako čaj sadrži manje kofeina od kave, može vas dehidrirati ako popijete previše šalica čaja dnevno. Kofein u čaju može uzrokovati oslobađanje viška natrija i vode iz tijela putem urina, osobito ako se konzumira u prevelikim količinama. Ograničite unos čaja i pobrinite se da pijete puno vode ili pijte čaj bez kofeina.

Gazirana pića – studija je pokazala da uživanje u rashlađenim gaziranim pićima povećava percepciju potrošača o hidrataciji. Međutim, ova osvježavajuća pića zapravo dehidriraju zbog svojih diuretičkih učinaka zbog sadržaja šećera i kofeina.

Kava – kava je jedno od pića koja najviše dehidriraju zbog sadržaja kofeina. Međutim, jedna ili dvije šalice neće vas potpuno dehidrirati. Trebali biste popiti gotovo pet šalica kave dnevno da biste doživjeli ozbiljne učinke na hidrataciju.

Određeni sokovi – sokovi s visokim udjelom šećera će vas ostaviti dehidriranima umjesto da vašem dječaku pruže hidrataciju. Sok od cikle, ako se konzumira u velikom sadržaju, može natjerati vaše tijelo da se riješi vode. Limunada će također izgubiti dio svoje hidratantne moći zbog dodanog šećera u piće, koji je većini ljudi neizbježan. Sok od celera ima visok sadržaj aminokiseline asparagina, koji je poznati diuretik.

Pivo, vino i kokteli – konzumacija alkohola će vas ostaviti dehidriranima, što dovodi do simptoma kao što su jaka glavobolja, suha usta i niska energija. U slučaju vina, prosječna osoba proizvede 350 ml urina za svaku veliku (250 ml) popijenu čašu. To rezultira neto gubitkom od trećine litre za svaku popijenu bocu. Dakle, ako planirate piti alkohol, pobrinite se da se hidrirate vodom prije, tijekom i nakon ispijanja alkohola. Dodani šećer u koktelima dodatno će dehidrirati.

Visokoproteinski smoothie – visok udio proteina u vašim zdravim smoothiejima, zajedno s dodanim šećerom u obliku zaslađivača, aromatiziranih jogurta ili sokova, proizvest će dehidrirajući učinak. Tamna boja urina i neobjašnjiv umor znakovi su dehidracije na koje treba pripaziti.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon