PGS & IDS – STRANKE S PADOM POTPORE GLASAČA TRAŽE SPAS ZAJEDNIČKIM NASTUPOM NA BUDUĆIM IZBORIMA

Tekst: Panopticum

Foto: PGS

PGS i IDS, dvije stranke koje su na posljednjim lokalnim izborima u svojim sredinama zabilježile porazne rezulate odlučile su spas svog upitnog daljnjeg političkog života potražiti udruživanjem na slijedećim parlamentarnim izborima kao i za izbore za EU parlament koji će se prema najavama održati u prvoj polovici 2024. godine. Iz krugova bliskih objema strankama može se čuti kako je potreba za suradnjom više naglašena u PGS-u nego u IDS-u, budući je PGS u većoj političkoj krizi od geografski puno većeg i nešto stabilnijeg IDS-a.

O svemu tome je u petak, 27. srpnja 2023. potpisan sporazum u kojem je precizno navedeno kako će te dvije političke stranke zajedno na parlamentarne izbore izaći u 7. i 8. izbornoj jedinici. U pretencioznim izjavama za javnost navode kako će zajedno izboriti tri saborska mandata i boriti se za četvrti budući imaju veliki koalicijski potencijal jer su jedna od ključnih snaga u osmoj izbornoj jedinici.

Nadalje, partneri navode kako je Hrvatskoj nužna daljnja decentralizacija i regionalizacija, jer žele da što više novca ostane na lokalnoj i regionalnoj razini te da se ostvari administrativna i fiskalna autonomija područja.

Partneri iz IDS-a i PGS-a su zaključno ustvrdiili da su decentralizacija i regionalizacija ključ uspjeha u brojnim reformama koje treba provesti u zemlji  uz zauzimanje na stavljanje regionalnih resursa u lokalni razvoj, zatim ukidanje parafiskalnih nameta i bolju i jednostavniju poreznu reformu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon