PETREBIŠĆA 2022. – MEĐUNARODNI SUHOZIDNI VOLONTERSKI KAMP

Tekst: M. Z./R. F.

Foto: Dragodid

Ovogodišnji, 13. po redu suhozidni međunarodni volonterski kamp – Petrebišća XIII., održati će se od 30. srpnja do 7. kolovoza 2022. u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki. Sudionicima kampa su osim radnog programa organizatori pripremili program predavanja i razgovora o ruralnom graditeljskom naslijeđu i vezanim temama, kao i pješačku i planinarsku turu po Parku prirode Učka.

Međunarodna radionica će ponuditi odgovore na pitanja poput onih o čemu se zapravo radi kad kažemo suhozid, što znamo o njegovoj prošlosti te što nam on znači danas? Naime, niti jedan drugi fenomen graditeljske baštine jednim pojmom ne uspijeva obuhvatiti toliko različite pojave. Od međa do podzida, od bunja do kažuna, od bunara do mostova, od pojedinog kamena do čitavih krajolika, i naposlijetku, od neživog kamena do živih graditelja.

Prijave za  međunarodni volonterski kamp – Petrebišća XIII su otvorene do 1. srpnja 2022. godine a sudionici će:

  • naučiti osnove suhozidne gradnje
  • naučiti oblikovati kamen malim ručnim alatom
  • sagraditi suhozid ”iz nule”
  • obnavljati seoske kućice, suhozidnu i drvenu infrastrukturu
  • sudjelovati u međunarodnom neformalnom suhozidnom natjecanju u balotama

Napušteno ljetno selište Petrebišća iznad Mošćeničke Drage smješteno je u udolini ispod glavnog hrpta Učke. Uz spomeničku važnost za kulturu života na ovom prostoru, ovaj slikoviti lokalitet je otvaranjem staze Trebišća – Perun dobio i turistički značaj kao jedan od njenih ključnih punktova. U suradnji udruge Dragodid i Općine Mošćenička Draga pokrenuta je organizacija  ljetnih kampova kroz koje bi se, praktičnim radom na obnovi selišta, znanja o  tradicijskim graditeljskim tehnikama prenijela na novu generaciju mladih profesionalaca. Namjera je obnovljene objekte i uređene površine pretvoriti u sadržaje poput planinarskog skloništa za posjetitelje Parka prirode Učka i otvorenog prostora za kulturna događanja.

Kako doći do lokacije kampa i gdje parkirati kako bi se izbjegli primorski parkiralšni ratovi? Nakon skretanja desno kod benzinske pumpe INA u Lovranu na cestu za Lovransku Dragu dolazi se do skretanja za ulicu Janjetići nakon završetka prometne table Liganj a prije početka ulaska u naselje Tuliševica. Parking za sve sudionike kampa je besplatan a nalazi se na javnom dobru. Nakon što ste parkirali vozilo treba pješice doći do naselja Janjetići gdje će vas dočekati predstavnici organizatora i pokazati vam put sve do mjesta kampa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon