PERCEPCIJA KLIMATSKE KRIZE – PREDAVANJE DR. NIKOLE BILIŠKOVA O GLAVNIM KLIMATSKIM TRENDOVIMA

Tekst: D. Hrupec

Foto: Priroda

U četvrtak, 13. siječnja 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje pod nazivom “Percepcija klimatske krize” održati će dr. sc. Nikola Biliškov u sklopu ciklusa znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo.

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno a ulaz u Knjižnicu dopušten je uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Stavovi o klimatskim promjenama evoluiraju u vremenu, ali i ovise o različitim faktorima. Danas je i to zanimljiva tema znanstvenih istraživanja, osobito na razmeđi sociologije, psihologije i komunikologije. Stavovi su isprepleteni sa stalno prisutnim poricanjem znanstvenih spoznaja o klimatskim promjenama, a ono također evoluira i poprima nove, suptilnije oblike, koje je važno prepoznavati, razumijeti, da bismo ih mogli efikasno suzbijati. Ovo predavanje će biti usmjereno na te teme, s posebnim osvrtom na aktualne trendove, kao i glavna zbivanja tijekom 2021. godine, među kojima treba posebno istaknuti novi izvještaj 1. radne skupine Međuvladinog panela za klimatske promjene, klimatska konferencije COP-26 u Glasgowu i Nobelovu nagrada za fiziku.

Nikola Biliškov rođen je 1974. u Puli, a od 1993. godine živi u Zagrebu, gdje radi na Zavodu za kemiju materijala Instituta Ruđer Bošković. Profesionalni interes mu je fokusiran na razvoj i karakterizaciju materijala za pohranu vodika u čvrstom stanju te spektroskopsko praćenje kemijskih i fizikalnih procesa. Inicijator je Apela za sustavnu klimatsku akciju, koji je predan institucijama zakonodavne i izvršne vlasti RH. Od tada djeluje i inicijativa Znanstvenici za klimu – Hrvatska, koja aktivno zagovara prevođenje najboljih raspoloživih znanstvenih spoznaja u efikasne klimatske politike.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon