PEJČINOVIĆ BURIĆ U VATIKANU

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Vatican Media

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 6. ožujka 2019. godine u službenom posjetu Svetoj Stolici. Posjet je započeo audijencijom kod Svetog Oca Pape Franje. Tijekom audijencije kod Pape Franje pozvala ga je da dođe u Hrvatsku.

Domaćin posjeta ministrice bio je Tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher. U razgovoru s nadbiskupom istaknuti su tradicionalno odlični odnosi između dvije države utemeljeni na povijesnom partnerstvu i međusobnom razumijevanju.

Uz bilateralne teme tijekom susreta razgovaralo se i o situaciji u Jugoistočnoj Europi i proširenju Europske unije te značaju europskog pristupnog procesa za stabilnost tih država. Poseban naglasak stavljen je na položaj Hrvata u BiH. Bilo je govora i o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, o pripremama za ulazak u Schengen i euro područje. Riječi je bilo i o procesu kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca.

Tijekom posjeta Svetoj Stolici ministrica se sastala i s državnim tajnikom Njegove Svetosti kardinalom Pietrom Parolinom, a posjetila je i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon