PAŠALIĆEVAC PREUZIMA TOP ODJEL MUP RH?

Prema neslužbenim informacijam iz MUP-a RH na čijem je čelu nedavno novopostavljeni bivši predstojnik ureda premijera Andreja Plenkovića, gospodin Davor Božinović, u jednom od najvažnijih državnih ministarstava započela su nova imenovanja. Tako prema posljednjim informacijama na jedno od ključnih regulatornih dijelova policije koji nadzire sustav – Unutarnju kontrolu MUP-a trebao bi biti postavljen Tomislav Buterin. Odjel Unutarnje kontrole MUP-a RH formacijski potpada izravno pod Ured ministra, dakle Davora Božinovića, jednako kao i odjeli za odnose s javnošću, zatim za EU i međunarodne poslove i prevođenje, te protokol. U ovom trenutku Unutarnju kontrolu

Slikovni rezultat za tomislav buterin

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.mup.hr

Prema neslužbenim informacijam iz MUP-a RH na čijem je čelu nedavno novopostavljeni bivši predstojnik ureda premijera Andreja Plenkovića, gospodin Davor Božinović, u jednom od najvažnijih državnih ministarstava započela su nova imenovanja. Tako prema posljednjim informacijama na jedno od ključnih regulatornih dijelova policije koji nadzire sustav – Unutarnju kontrolu MUP-a trebao bi biti postavljen Tomislav Buterin. Odjel Unutarnje kontrole MUP-a RH formacijski potpada izravno pod Ured ministra, dakle Davora Božinovića, jednako kao i odjeli za odnose s javnošću, zatim za EU i međunarodne poslove i prevođenje, te protokol. U ovom trenutku Unutarnju kontrolu MUP-a – vodi probrani Ostojićev kadar iz Splita, gospodin Damir Juras. Služba za unutarnju kontrolu provodi kontrolu zakonitosti, profesionalnosti i etičnosti rada policijskih službenika i drugih zaposlenika te ustrojstvenih jedinica Ministarstva, analizira i ocjenjuje zakonitost primjene policijskih ovlasti, prikuplja podatke i izvješća koji ukazuju na razne oblike nezakonitog postupanja policijskih službenika i drugih zaposlenika Ministarstva, te surađuje s tijelima državne uprave, sudbene vlasti, državnim odvjetništvima, pučkim pravobraniteljem, sindikatima, udrugama civilnog društva i građanima, ali i razmjenjuje stručna iskustva i spoznaje sa srodnim službama drugih država.

ZAŠTITINIK PRETVORBENOG KRIMINALA

Eventualnim dovođenjem Tomislava Buterina na mjesto šefa Odjela Unutarnje kontrole MUP-a RH  potvrđene su informacije za brojne smjene koje su se u uredu Vlade već otprije pripremale, a jedna od dvojbenijih ili čak skandaloznijih odluka izvršne vlasti jest mogućnost promicanja spomenutog Buterina na tako važnu funkciju – a sve s namjerom da se ključne funkcije u policiji dodijele prokušanim poslušnicima vladajuće partije. Riječ je, naime, o pojedincu koji je u funkciji policijskog inspektora bio jedan od predvodnika prešućivanja i nesankcioniranja pretvorbenih kaznenih slučajeva iz 90-ih. Kao podloga takvih tvrdnji jest više nego zanimljiva biografija Tomislava Buterina koja ne daje previše dvojbi da je HDZ pronašao kvalitetan kadar u svojoj partijsko-policijskoj križaljci. Naime, Buterin je za vrijeme vladavine Franje Tuđmana u većini slučajeva djelovao preventivno, odnosno nije dopuštao da se istraže slučajevi pretvorbenog kriminala na kojima je radio dugi niz godina. Tako je unutar policijskih krugova ostao zapamćen kao osoba koja je pokušala zaustaviti sve istrage u vezi s Nevenkom Tuđman, pa i njezino privođenje istražnom sucu. Uz, to Buterin je navodno bio najzaslužniji što pravda nije sustigla Josipa Gucića, nekadašnjeg tajkuna koji je pobjegao u inozemstvo. Sve naznačeno je iz priopćenja Policijske uprave zagrebačke. No, na press konferenciji kojoj su tada nazočili Tomislav Buterin – načelnik odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta MUP-a RH i kompromitirani Zoran Košutić – načelnik istog odjela u PU zagrebačkoj, mnoga su pitanja ostala nerazjašnjena. Novinari su tako upitali zašto Josipu Guciću nije bila oduzeta putovnica, nego mu je praktično bilo omogućeno da otputuje iz zemlje, te je sad upitno kada će se (i hoće li se) vratiti u Hrvatsku. Odgovoreno je kako je spomenuti slobodan građanin sve do utvrđivanja utemeljene sumnje da je počinio kazneno djelo, te je tako i otputovao. Novinarima nije dan zadovoljavajući odgovor ni na pitanje u vezi s davanjem nenamjenskih kredita u ovom slučaju od Zagrebačke i Privredne banke. Prema tadašnjem pisanju medija jedini policijski uspjeh Tomislava Buterina bilo je uhićenje jednog mesara radi davanja mita u obliku nekoliko kilograma svježeg mesa.

POLITIČKO UHIĆENJE NEVENA BARAČA

Svoju je odanost i spremnost da služi politici Tomislav Buterin pokazao i u slučaju Dubrovačke banke, kad je po izravnom nalogu tadašnjeg ministra Ivana Penića i Ivića Pašalića otputovao u Dubrovnik i uhitio Nevena Barača. Kao HDZ-ova i Pašalićeva čovjeka Buterina je s funkcije načelnika Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta u ožujku 2001. godine smijenio SDP-ov ministar policije Šime Lučin. Povratkom HDZ-a na vlast krajem 2003. Buterin se unutar HDZ-a pokušao rehabilitirati i prema izvorima iz policije navodno se nadao da bi ga stranka kojoj je godinama vjerno služio mogla vratiti na načelničku funkciju. To se, međutim, nije dogodilo jer se 2003. i 2004. Buterin teško kompromitirao u čak dva slučaja: u prvom je policija prisluškivala skupinu kriminalaca koji su se bavili reketarenjem, pa je nekoliko puta zabilježeno da Buterin s nekim kriminalcima održava iznimno “prijateljske” kontakte. U drugom slučaju, o kojem je tjednik Globus detaljno pisao u rujnu 2004. godine, prislušnim je mjerama utvrđeno da Buterin ima kontakte s krupnim švercerima kave. Za njegovu karijeru pogotovo je bilo kritično to što je cjelokupnu istragu šverca kave u Hrvatsku te iz Hrvatske u BiH provodila ekipa njemačke policije koju je tadašnji šef međunarodnih snaga u BiH Paddy Ashdown smjestio u Banja Luku, a oni su Buterina osumnjičili da se posebno angažirao na prikrivanju šverca goleme količine od čak dvije tisuće tona kave u Hrvatsku. Tako je zbog pritisaka njemačke policije Buterinov povratak na čelno mjesto u policijskoj hijerarhiji zaustavljen još u rujnu 2004. Otada je Buterin sklonjen na izmišljenu funkciju savjetnika ministra policije, na kojoj se proteklih godina bavio bezazlenim zadacima: otvarao je likovne izložbe zaposlenika MUP-a, rukovodio MUP-ovim humanitarnim akcijama i darivanjima krvi te predstavljao projekte obnove voznih parkova policijskih uprava širom Hrvatske.

Najava da bi na čelno mjesto Odjela Unutarnje kontrole MUP-a RH  uskoro trebao biti imenovan Tomislav Buterin, solidno kompromitirani HDZ-ov kadar, slikovito pokazuje da se hrvatska policija izvorno  i mentalno vraća u 90-e godine prošlog stoljeća.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon