PARK PRIRODE UČKA DOBIVA JEDINSTVENO PLANINARSKO SKLONIŠTE S PROMATRAČNICOM ZA PTICE

Tekst: Panopticum

Foto: PP Učka

U subotu, 2. travnja 2022. godine, u Parku prirode Učka, predstavljen je novi projekt – planinarsko sklonište i promatračnica za ptice. Lokacija novog planinarskog skloništa nalazi se na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta ptica a biti će smješten u Parku prirode Učka, na slikoviti travnati planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru.

Planinski objekt ima višestruku funkciju  – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi. Objekt ovoidne forme zamišljen je kao skladno uklopljen u pejsaž, a sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje. Sklonište, manji objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta za 4 do 6 osoba, pruža dobru zaštitu od meteo uvjeta, kiše i jakog vjetra te omogućava siguran zaklon. Objekt će biti realiziran u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice, na događanju je predstavio autor studije, arhitekt Ivan Juretić. Riječki arhitekt Ivan Juretić u proteklih je nekoliko godina privukao pozornost planinarske javnosti, izgradnjom i obnovom skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.

Gradnja skloništa trajat će oko godinu dana, završetak projekta i otvaranje skloništa planirano je u svibnju 2023. godine. Projekt vrijedan oko 1,7 milijuna kuna odabran je na natječaju Zaklade zaposlenika Grupe VKR iz Danske te će u potpunosti biti financiran sredstvima zaklade.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon