PARIZ UKLANJA 70 TISUĆA PARKIRALIŠTA ZA AUTOMOBILE I ASFALT ZAMIJENJUJE ZELENILOM

Tekst: Panopticum

Foto: Ville de Paris

Nakon prošlogodišnje pobjede Anne Hidalgo za mjesto pariške gradonačelnice, i to zahvaljujući značajnoj potpori Zelenih (EELV), Pariz je koncem 2020. donio odluku o ukidanju polovice od 140 tisuća parkirnih mjesta za automobile koji zauzimaju površinu od oko 65 hektara francuske metropole.

Iako je pandemija korone usporila plan gradonačelnice Pariza, prema službenim najavama i obećanja danih biračima tijekom predizborne kampanje do 2026. godine Pariz bi trebao biti zeleniji za 70-tak tisuća auto-parkirališta čime bi se oslobodio prostor za novu, zelenu vizuru glavnog rada Francuske. Prema statističkom obrascu jedan automobil prosječno zauzima površinu od 10 m².

Naime, umjesto asfalta u Parizu će niknuti nove zelene oaze a svema prema planu održive urbane mobilnosti budući se javni prostor smatra općim dobrom. Istovremeno će pariška gradska uprava nastojat u što većoj mjeri poticati održivu urbanu mobilnost uz korištenje javnog prijevoza. Za razliku od zelenih, neka od budućih ekoloških rješenja u francuskoj metropoli sigurno se neće svidjeti pariškim vozačima i mnogobrojnim vlasnicima automobila.

Osim toga, Pariz će od 2022. godine tražiti od motorista da plaćaju parking, što je pokušaj grada da smanji buku i zagađenje. Prema odluci Gradskog vijeća od siječnja 2022. godine vozači motocikala koji ne stanuju u tim zonama morat će plaćati tri eura na sat kako bi parkirali u 11 centralnijih arondismana u francuskom glavnom gradu a 2 eura za okolne arondismane. Prema objavljenom cjeniku trošak je upola manji od novih cijena parkiranja za automobile. Prema istoj odluci električni motocikli mogu se parkirati besplatno, a ljudi koji žive u francuskoj prijestolnici mogu platiti i godišnju kartu za motocikle od 22,50 eura.

Podsjetimo, prva žena na čelu francuske metropole i jedna od stotinu najutjecajnijih osoba na svijetu u 2020. godini,  u svom prvom mandatu potaknula je veliku „zelenu“ preobrazbu Pariza sadnjom 20 tisuća stabala te velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu. Ovo je njen drugi, veliki eko-korak u ozelenjavanju glavnog grada Francuske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon