PAPA FRANJO ZAPOČEO USKRSNA LITURGIJSKA SLAVLJA

Tekst: M. Š.

Foto: V. N.

Sveti Otac je započeo Veliki tjedan u nedjelju 28. ožujka 2021. misom na oltaru katedre svetoga Petra na Cvjetnicu, bez svečane procesije u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem te pritom objavio program uskrsnih slavlja u Vatikanu, uz ograničenja koja nalažu epidemiološke mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Naime, slavlja Velikoga tjedna i uskrsnoga vremena, zbog kojih su prijašnjih godina u Vatikan dolazile tisuće hodočasnika, biti jako ograničena.

Papa će najveći kršćanski blagdan slaviti u bazilici svetoga Petra s vrlo ograničenim dopuštenim brojem vjernika. Uskrsno će bdijenje početi u poslijepodnevnim satima zbog policijskoga sata koji u Italiji počinje u 22 sata, a uskrsna se misa, nagovor i blagoslov pape Franje „Urbi et orbi“ neće slaviti na Trgu svetoga Petra, nego u prednjem dijelu bazilike.

Na Veliki petak, 2. travnja 2021., papa Franjo će predvoditi obred muke i klanjanja križu u 18 sati, a tradicionalni Križni put iz Koloseuma bit će premješten, kao i prošle godine, na Trg svetoga Petra i počet će u 21 sat, bez sudjelovanja hodočasnika. Uskrsno bdijenje na Veliku subotu, 3. travnja, počet će u 19 sati i 30 minuta te završiti pola sata prije početka policijskog sata. Molitvu Kraljice neba na Uskrsni ponedjeljak, 4. travnja 2021., Sveti Otac će predvoditi iz biblioteke Apostolske palače, a nju će se kao i sva druga slavlja prenositi izravno putem interneta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon