PAPA FRANJO IMENOVAO MONS. FERENCA FAZEKASA NOVIM SUBOTIČKIM BISKUPOM

Tekst: Vatican News/Panopticum

Foto: Pannon RTV/Subotička biskupija

Papa Franjo imenovao je u subotu, 7. listopada 2023. dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije mons. Ferenca Fazekasa subotičkim biskupom. Na novoj će službi naslijediti blagopokojnog biskupa mons. Slavka Večerinu.

Mons. Ferenc Fazekas rođen je 9. rujna 1958. godine u Bečeju. Biskupijsku klasičnu gimnaziju „Paulinum“ u Subotici pohađao je kao pitomac istoimenog malog sjemeništa. Potom je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1977. do 1984. godine bio na odgoju u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, gdje je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu studirao filozofiju i teologiju.

Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 29. lipnja 1984. godine u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske. Prve dvije godine svećeničke službe djelovao je kao župni vikar u župi Presv. Trojstva u Somboru, a potom dvije godine bio na službi župnog vikara u Bačkoj Topoli. Uz to je 1986. godine bio imenovan i upraviteljem župe u Bajši. Službu upravitelja župe u Bogojevu obnašao je od 1988. godine. Župničku službu obavljao je od 1993. godine u Bajši, potom od 1994. godine u župi Sv. Franje u Senti, zatim od 1998. godine u Bačkoj Topoli, ae 2021. godine imenovan je župnikom župe Sv. Jurja u Subotici.

Od 2005. do 2012. godine obavljao je službu dekana Bačkotopolskog dekanata, a od 2012. do 2020. godine bio je arhiprezbiter Potiskog arhiprezbiterata. Godine 2020. imenovan je generalnim vikarom Subotičke biskupije. Tu je službu vršio sve do smrti biskupa Večerina, te 29. kolovoza 2022. bio izabran za dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije. Govori mađarski i hrvatski jezik.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon